ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Синдикатите искат компенсации за потребителите на природен газ

Газ - цени - енергийна криза

„Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) с голяма тревога следи задълбочаването на проблема с непълното обхващане на потребителите на енергия от системата за компенсации у нас, а именно липсата на финансова подкрепа за потребителите на природен газ. Това създава условия за социално напрежение и неблагоприятно развитие на пазара в този сегмент. Припомняме, че битовите потребители на природен газ бяха компенсирани за периода януари –април 2022 година и очакванията са за въвеждане на подобен механизъм и през тази година.“

Това заявиха от КНСБ в подкрепа на искането на Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород (АТППГВ) за решение на проблемите на пазара на природен газ в България.

Изразените позиции в отвореното писмо на Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород алармират за необходимост от мерки заради задаваща се в сектора криза, която ще засегне и бизнеса, и крайните потребители. 

В писмо си синдикатите подчертават натрупаните проблеми, които произтичат от предприетите стъпки, изразяващи се в това частни компании да изпълняват политически решения в отговор на изискванията на Европейската комисия за осигуряване на резерви в националните газохранилища.

От АТППГВ обърнаха внимание, че по-меката зима благоприятства пазарите на природен газ в Европа, но поставя в критично състояние редица търговски участници, които съвестно изпълниха политическите решения на Европейския парламент, нагнетявайки природен газ в Чирен в период, в който цените на синьото гориво достигна рекордни нива. 

Те припомниха и за енергийните компании в Германия и Обединеното кралство, които фалираха миналата година поради изключително високите цени на пазара и че не трябва да се допуска такова развитие у нас. 

От КНСБ се съгласиха с притесненията на Асоциацията за това, че на практика подземното газохранилище „Чирен“ е блокирано и това може да доведе до съществени последици за сигурността на преносната система в България и изобщо до криза в сектора с невиждани до сега последици.

Синдикатите призоваха незабавно да се свика заседание на кризисния щаб по Енергетика към Министерския съвет  и да се обсъди кръг от спешни мерки за преодоляване на финансовите проблеми по веригата на съхранение и доставка на природен газ и да не се допусне развитие на кризата в рамките на следващия зимен сезон.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *