ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

След инвестираните от “ЕНИ” 8 млрд. долара, Либия очаква още сделки

Държавната енергийна фирма на Либия “Нешънъл ойл корп.” (НОК) се надява да подпише повече сдеки с чуждестранни компании след като италианският енергиен гигант ЕНИ се съгласи да инвестира 8 млрд. щ. долара за добива на природен газ в северноафриканската държава. По думите на управителия на НОК – Фархат Бенгдара – “енергийният сектор не е бил свидетел на инвестиции от такъм порядък от повече от 25 години”.

За него това е “ясно послание към международната бизнес общност, че Либия е оставила зад гърба си фазата на политически рискове”. НОК преговаря за вложения в кладенци и в енергийна инфраструктура като петролопроводи с други фирми, допълва Бенгдара.

“ЕНИ” и либийската държавна петролна компания ще подпишат договора на 28 януари в Триполи, като той предвижда разработването на две газови полета на западното крайбрежие на Либия. Очаква се събитието да бъде почетено и от италианския премиер Джорджа Мелони. Тя беше на посещение в Алжир на 22 и 23 януари като част от усилията й да увеличи петролните пратки от Северна Африка и да помогне на Италия да се откаже от руското гориво след нахлуването на руските войски в Украйна.

Сериозните петролни и газови резерви на Либия – едни от най-големите в Африка – и близостта на страната до Европа може да я превърне в ключов доставчик на Стария континент. Износът й обаче падна значително заради политическия хаос през по-голямата част от периода след убийството на Моамар Кадафи през 2011-а.

Разработването на двете полета, в които ще инвестира “ЕНИ”, ще отнеме три години и половина, посочва Бенгдара. Техните залежи се оценяват на 1.8 трлн. куб. м, от които дневно ще могат да се помпат по 259 млн. куб. м в продължение на 25 години.

“ЕНИ” ще получава по 38% от газовите продажби докато възстанови инвестицията си от 8 млрд. долара, което се очаква да стане в рамките на 15 години. След това италианският енергиен гигант ще получава по 30% от добитата суровина до изтичането на срока на договора от около 25 години и чак тогава собствеността ще бъде прехвърлена изцяло на Либия.

Петролният сектор на северноафриканския член на ОПЕК се стабилизира значително след средата на 2020-а и от септември 2022-а средното й дневно производство е близо 1.2 млн. барела НОК се надява да качи добива до 2 млн. барела дневно през следващите три до пет години, което ще изисква значителни инвестиции. За Бенгдара честите затваряния на петролните кладенци и пристанища от сраженията на враждуващите политически фракции, някои от които са достатъчно сериозни, за да тласнат нагоре глобалните петролни котировки, са приключили.

Либия обаче все още няма единно правителство. Две администрации си оспорват ластта. Едната, начело с Абдул Хамид Дбейба, “се е окопала” в Триполи, в западната част на страната, а другата, под водачеството на Фатхи Башага е в централната част в град Сирт. И като капак, в Либия са останали стотици чуждестранни наемници.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *