ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

След 3-часови дебати Община Русе даде летището си

След близо три часа и половина тежки и бурни дебати, Общинският съвет в Русе гласува почти единодушно „За“ учредяване на безвъзмездното право на ползване на летище Русе инвеститора „Еърпорт Русе“ ООД.

Извънредната точка беше включена като първа в дневния ред на днешното заседание на местния парламент. След поставените десетки въпроси, дълги разисквания и едно прекъсване на заседанието за провеждане на председателски съвет, 47 от присъстващите на заседанието 48 общински съветници дадоха зелена светлина на инвеститора „Еърпорт Русе“ да ползва летището 10 години, но… след включването на още едно защитно условие в контракта: ако

до две години инвеститорът не изпълни поетите основни ангажименти,

договорът се прекратява.

Основните ангажименти на „Еърпорт Русе“ за този ултимативно фатален срок са три – монтиране на периметровата ограда на летището; извършване на неотложните ремонти; разработване и утвърждаване на Генерален план за развитие на летище Русе за изпълнение на търговски полети.

Както вчера писа „БАНКЕРЪ“, „Еърпорт Русе“ ООД планира да инвестира в начинанието минимум 14 млн. евро, които трябва трансформират сегашната летателна площадка край с. Щръклево в сертифицирано летище за международни полети.

Съвместното дружество е регистрирано с 50 000 лв. уставен капитал от

българските компании „Стройпроект“ и „Щраплан“,

чиито собственици са Христо Крушарски и Антони Търницов.

Още това лято летателната площадка ще бъде използвана от самолетите на „Стройпроект“ за борба с градушките в Североизточна България и Южна Румъния, а най-вероятно от догодина ще започнат и граждански полети, първоначално под формата на чартъри.

Кметът на Русе Пенчо Милков определи гласуването на Общинския съвет като „историческо“, тъй като Община Русе не губи собствеността на летището, а ще го развива единствено и само за сметка на инвеститора и в полза както на него, така и на цялата общественост на крайдунавския град.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *