ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Сливен ще може да изгради индустриална зона по Плана за възстановяване

Кметът Стефан Радев отново ще внесе предложение в Общинския съвет за създаване на търговско дружество, което да координира основно дейността и експлоатацията на бъдещия индустриален парк в Сливен. Това обявиха от общината, цитирайки градоначалника. Той отново изразява съжаление, че предложението му не е прието от Общинския съвет на последната сесия, защото проектът за индустриалната зона е ключов за бъдещето на региона.

Според кмета Радев, това е начинът да се засили интересът към Сливен като дестинация за инвестиции от местния и външния бизнес и да предложим атрактивен продукт на пазара.

„Шанс е за увеличаване на доходите и повече добре платени работни места, което не става по пътя на увеличението на минималната работна заплата. Конкуренцията между работодателите е това, което увеличава доходите и производителността на труда“, подчертава Радев.

Той информира, че е готово заданието за проектиране на инженерната инфраструктура на първия етап от бъдещия индустриален парк. В момента се разглежда от експерти и след финализирането ще се възложат техническите проекти.

Всъщност работата по проекта за бъдеща индустриална зона е започнала преди повече от три години с изработването на Подробен устройствен план за територията на летище „Бършен“. Големината й е 2500 декара. Разделена е на три части. Най-голямата част от нея включва пистата за излитане, която ще бъде запазена. Останалите територии са разделени на две части по 500 дка всяка. Заданието за проектиране е изготвено за едната от тях и е първия етап от дейностите, с изграждане на необходимата инфраструктура.

Учредяването на търговско дружество е едно от условията за регистрация на индустриалната зона в списъка на индустриалните паркове. Така общината ще има възможност да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по Плана за възстановяване и устойчивост, свързана с развитие на индустриалните зони и паркове в България.

„Инвестиционната програма за 2023-та година е в размер на 23 893 299 лв. Тя е разпределена във всички сфери, най-вече в инфраструктурата“, обявиха от община Сливен. Предвижда се финансиране на дейности за енергийна ефективност, надграждане на системата за видеонаблюдение в града и по населените места, както и подобряване на осветлението.

Инвестиционната програма на Община Сливен до края на 2023 година беше приета от Общинския съвет.

„Тази година все още не е приет държавният бюджет. Беше продължено действието на Закона от 2022 година. Респективно, общините не приемат своите бюджети, докато не се приеме държавният. Въведоха се някои правила, че все пак можем да правим определен вид разходи с приемането им със списък или други решения на Общинския съвет. Такива са инвестиционните разходи“, поясни Стефан Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *