ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Служебното правителство ще предложи бюджет в края на мандата си

Лазар Лазаров мин. на соц. политика

Основната ни задача е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори, заяви социалният министър Лазар Лазаров

Служебното правителство ще направи вариант на бюджет в края на мандата си. Основната ни задача сега е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори. Това заяви пред NOVA служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Той добави, че бюджетът, който ще предложи кабинетът, ще отразява и досегашната политика на служебното правителство – ще има значителен ръст в социалните разходи.

Лазаров припомни, че по предложение на първия служебен кабинет на Гълъб Донев има 20-процентно увеличение на минималната работна заплата на годишна база и увеличение на прага на бедност с 22 процента.

В голяма част от държавните институции бяха предприети действия за изравняване на изоставащи заплати, каза Лазаров и посочи, че в момента се прилага законът за удължено действие на стария бюджет. По думите му в частния сектор увеличението на заплатите за последното тримесечие на миналата година е достигнало 14,7 процента.

В последните месеци правителството предприе поредица дейности, насочени към равнището на цените, беше забавен ръстът на инфлацията и към края на годината тя беше 16,9 процента, докато през годината имаше нива към 20 на сто, обясни социалният министър.

Предприехме и действие за промяна на механизма на социално подпомагане, така по-голям брой лица ще бъдат обхванати от социални помощи. В момента сме обхванали около 60 000 души средно месечно, с новите регламенти ще достигнем около 100 000 души, каза Лазаров.

Министърът коментира и приетото в края на 48-ото Народно събрание решение минималната работна заплата да е 50% от средната. Според Лазаров този автоматизъм не отразява директивата за минимални работни заплати на Европейския съюз и затова синдикати и работодатели имат право да са недоволни. По думите му това не е бил най-важният законопроект, който да бъде приет спешно в рамките на този парламент. В последната минута бе променен механизмът и както виждате, никой не е доволен – нито синдикатите, нито работодателите, коментира Лазаров. Според него минималната работна заплата е основен социален и икономически показател.

Служебният министър на труда и социалната политика коментира и твърденията на депутати от „БСП за България“ за злоупотреби с обществени средства от страна на министерството – за купуване на имоти в Пловдив, Варна и Габрово за създаването на регионални центрове за социални дейности. „Държавният интерес е гарантиран, купили сме на по-ниски цени от пазарните. Държавата разполага с много имоти, но на нас не ни трябват много и какви да е имоти. Основните изисквания за тези имоти са те да са в центъра на населеното място и да имат площи за работа. Това е проект, който е одобрен от предходното редовно правителство и е одобрен от министъра на труда и социалната политика и аз го изпълнявам. Законът за обществените поръчки не предвижда обществени поръчки за недвижими имоти“, обясни Лазаров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *