ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Сметната палата на ЕС проверява следи ли ЕК за нарушения у нас

еврокомисия знаме на ес европейски съюз

От Европейската сметна палата ще разгледат предприетите от ЕК стъпки, чрез които се следи дали България получава финансиране от ЕС единствено ако зачита върховенството на закона

Европейската сметна палата ще проверява дали Еврокомисията ефективно защитава финансовите интереси на Европейския съюз срещу нарушения на върховенството на закона в България и още пет държави – Гърция, Италия, Унгария, Полша и Румъния. Одиторите ще разгледат предприетите от Комисията стъпки, чрез които се следи държавите да получават финансиране от ЕС единствено ако зачитат върховенството на закона. Одитът ще бъде насочен към политиката на сближаване на ЕС и финансирането за възстановяване от пандемията от COVID-19.

Одитът ще се съсредоточи върху три различни области за защита на финансовите интереси на ЕС от нарушения на принципите на правовата държава:

  • прилагането от страна на Комисията на Регламента на ЕС за общ режим на обвързаност с условия,
  • приложимите правила за фондовете на политиката на сближаване за периода 2021-2027 г.,
  • приложимите правила за Механизма за възстановяване и устойчивост;

“Нарушенията на върховенството на закона, като например липсата на надлежно разследване на корупцията или липсата на независимост на съдебната власт, могат да имат значителни финансови последици в рамките на ЕС и могат да доведат до злоупотреба с парите на ЕС в държавите членки. Нашият одит ще установи дали Комисията използва ефективно инструментите, с които разполага, за защита на бюджета на ЕС от нарушения на върховенството на закона, по-специално по отношение на финансирането за сближаване и възстановяване“, каза Анеми Туртелбooм, член на Европейската сметна палата, която ще ръководи одита.

През 2020 г. ЕС прие правила за обвързване на финансирането от ЕС със спазването на върховенството на закона. Достъпът на държавите до финансиране от ЕС може да бъде спрян, намален или ограничен, когато са налице сериозни нарушения на върховенството на закона. Тези мерки за защита на бюджета досега са използвани само за Унгария (през декември 2022 г.), за която ще бъдат спрени 55% от средствата, които тя трябваше да получи по три програми на ЕС за сближаване. Очаква се докладът на органа да бъде публикуван след около една година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *