ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Стокообменът  България-Турция през 2022 г. е 7 млрд. долара

В Българската търговско-промишлена палата(БТПП) се проведоха двустранни срещи с турски компании от сектор строителство. Организатори на форума бяха БТПП, съвместно с Търговско-промишлената палата на Бурса и Търговската служба към Посолството на Република Турция в София.

Събитието бе открито от д-р Васил Тодоров, главен секретар на БТПП. Той изрази още веднъж съболезнования за загиналите в земетресенията в Турция и готовност за оказване на помощ и съдействие на пострадалите от името на Палатата. 

Допълни и че от БТПП вече са изпратили писмо до Съюза на търговските, промишлените палати и стоковите борси на Турция в израз на съчувствие. Подкрепили са инициативата на Посолството на Република Турция за събиране на средства за пострадалите райони. 

От БТПП приканиха своите членове да се включат с парични и непарични дарения, съобразно своите възможности.

„Строителството е секторът, който ще играе значителна роля във възстановителния процес в Турция и много български фирми са заявили готовност и желание да работят с турски партньори“, заяви Тодоров.

Чагатай Башер, търговски съветник на Турция в нашата страна, посочи, че човешките жертви от опустошителните земетресения вече са над 35 000 души. Той благодари за оказваната помощ и подкрепа от България към неговата страна в този труден момент. 

Той коментира и двустранния стокообмен между България и Турция през 2022 г., който възлиза на 7 млрд. долара. Башер сподели и че е поставена цел през 2023 г. стокообменът да нарасне до 10 млрд. долара.

Алпарслан Сеноджак, член на Борда на директорите на Търговско-промишлена палата в Бурса и водач на турската бизнес делегация, благодари на БТПП за топлия прием и съпричастността. 

„Като съседи сме щастливи да поддържаме много добри отношения между двете страни, които влияят положително и на бизнеса“ заяви той. И изрази мнение, че географското разположение на България и принадлежността й към Европейския съюз осигуряват отлични условия за турските инвестиции. 

Фокусът на срещите бе върху сектор строителство. Българските и турски компании обсъдиха възможностите за търговия – внос-износ на различни продукти и суровини за строителството.

Голяма част от разговорите бяха между строителни предприемачи и изпълнители, занимаващи се с всички елементи на процеса строителство до ключ. В срещите се включиха представители на индустриални зони и паркове от България, които предлагат добри условия за турски инвеститори.

В рамките на форума бяха осъществени повече от 120 срещи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *