ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Стокообменът ни с Испания надхвърля 2 млрд. евро, а износът ни расте

Пари

Възможностите за задълбочаване на двустранните отношения в областта на инвестициите и търговията обсъдиха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и посланикът на Кралство Испания у нас Алехандро Поланко Мата. Акцент в разговора беше поставен върху активизиране на сътрудничеството и организиране на бизнес форуми в приоритетни сектори за установяване на контакт между представители на бизнеса от двете страни. На срещата участва и заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов.

В тази връзка министър Пулев и посланик Алехандро Поланко Мата обсъдиха предстоящия бизнес и инвестиционен форум, който Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа организира в Барселона в началото на март. На форума ще бъдат представени възможностите за инвестиране, стартиране и развитие на бизнес в България, както и утвърждаването на страната ни като успешна инвестиционна дестинация пред представители на испанския бизнес. Целта на форума е страната ни да подобри представянето си сред инвестиционната общност в Испания и да покаже добри примери на испански компании, които вече са инвестирали успешно у нас.

Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия към Министерството на иновациите и растежа също организира участие на български компании в търговска мисия с посещение на изложба-конгрес за мобилни технологии и индустрия, която ще се проведе в периода 26 февруари – 2 март в Барселона. Форумът се провежда от 1994 г. и е най-голямата в света изложба-конгрес за мобилни технологии и индустрия, включваща много конференции, семинари и дискусии на най-големите корпоративни лидери в областта, производители на оборудване и мобилни технологии, инвеститори и мобилни оператори.

Министър Пулев посочи, че за изминалата година има покачване на търговския стокооборот между двете страни. В периода между януари и октомври миналата година фирмите от България и Испания са изтъргували продукция в размер от над 2 млрд. евро. Българският износ за тази страна за десетте месеца на изминалата година възлиза на 1.08 млрд. евро, което е увеличение с близо 40% спрямо същия период на 2021-а. В същото време вносът от Испания е на стойност 1.02 млрд. евро. Трябва да отбележим и това, че търговското салдо е положително за България. Министърът на иновациите и растежа подчерта, че въпреки положителните резултати има неизползван потенциал в двустранните търговско-икономически отношения.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Испания в България към  януари 2022 г. възлизат на близо 900 млн. евро. Само по Закона за насърчаване на инвестициите за периода 2005-2022 г. са сертифицирани осем инвестиционни проекти на испански компании у нас за над половин милиард евро. По тях са разкрити близо 6500 работни места, като инвестиционните проекти са основно в търговията, производството и ИТ сектора.

След големите испански компании у нас са: „Еолика България“ – ВЕИ, „Керос България“ АД – производство и търговия с керамични изделия, „Рока България“ – производство на санитарна керамика, „Берг Монтана Фитинг“ – производител на металургични изделия, и други.

Сътрудничеството на България с Испания в областта на туризма е от особено значение поради факта, че туризмът е един от най-важните отрасли в двете икономики и има огромен дял във формирането на БВП на страните.

Съществуват добри перспективи за осъществяване на съвместни туристически проекти между българските и испанските съвети по туризъм, както и за използване натрупания опит на испанската страна за развитието на вътрешния, селския и градския туризъм.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *