ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Стокообменът ни с Италия е нараснал с над една трета

Стокообменът ни с Италия през десетте месеца на миналата година е близо 6 млрд. евро, като отбелязва ръст от близо 37% спрямо същия период на 2021 година. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Италианската република у нас г-жа Джузепина Дзара.

До края на месеца ще бъда организирана среща с италиански компании, които имат бизнес в България, стана ясно по време на разговора. Дискусията ще бъде част от инициативата „закуска за инвеститори“ с ресорния министър, която Никола Стоянов започна през миналата година.

Обсъдени са били възможности за сътрудничество в инфраструктурни проекти, както и в областта на информационните технологии и иновациите. „Италия традиционно е един от нашите стратегически и високо ценени партньори. Позитивна индикация за ролята на италианските инвестиции у нас е постоянно увеличаващият се брой италиански фирми, които оперират на българския пазар“, отбелязва министър Стоянов.

В рамките на срещата икономическият министър е подчертал, че двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и Италия се развива много динамично. По думите му е много важно да се набележат общи действия за насърчаване на повече съвместни проекти и увеличаване на дела на продуктите с по-висока добавена стойност. Обсъдени са били и съвместни инициативи за насърчаване на инвестициите.

На срещата са присъствали заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев, председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели и Анна Куатроне, секретар към посолство на италианската република.

Още през 2021 г. се наблюдава възстановяване на динамиката в двустранната търговия

след спада през 2020 г. вследствие на пандемията от COVID 19. Налице е ръст както в износа, така и във вноса, като салдото е положително за България. За 2021 г. Италия е на трето място между търговските партньори на страната ни по отношение на износа и на пето място по отношение на вноса.

В последните години водещи стоки в износа ни за Италия са: части за обувната промишленост, рафинирана мед и медни сплави, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, зърнени култури, ел. техника, готови изделия на обувната промишленост, а също и стоки на текстилната, шивашката, кожаро-кожухарската индустрия.

Във вноса от Италия водещи са трактори, автомобили и други превозни средства, обработени кожи, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, трактори, готови изделия на текстилна, обувна и кожарска индустрия, медикаменти и други.

Благоприятни условия за търговията между България и Италия създават относително по-ниските транспортни разходи

и благоприятното съотношение „качество-цена“ на българските стоки, тяхното съответствие с изискванията на местния пазар както и сходните потребителски предпочитания.

Насърчаването на развитието на контактите на фирмено равнище (В2В форуми, по-широко присъствие на фирми на изложения, организирани в двете страни) може да допринесе за увеличаване на размера на двустранния стокообмен и включването на повече стоки с по-висока степен на преработка.

До края на 2021 г. преките чуждестранни инвестиции от Италия в България възлизат сумарно на 2.92 млрд. евро, с което страната се нарежда на 4-то място по размер на преките чуждестранни инвестиции в страната ни /след Холандия, Австрия и Германия/.

Отраслите, към които италианските инвеститори проявяват най-голям интерес, са:

  • енергетика;
  • туризъм (изграждане на хотели и курортни селища по Черноморието и в гр.София);
  • банково и застрахователно дело;
  • транспорт (участие в модернизиране на българската инфраструктура, главно на летищата и пристанищата);
  • селско стопанство;
  • преработваща промишленост;
  • търговия.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *