ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Столичните болници ще се обединят против домашното насилие

домашно насилие

Председателят на Столичния общински съвет(СОС) Георги Георгиев, заедно със съветниците Малина Едрева, Диян Стаматов, д-р Антон Койчев, Милка Христова, Грети Стефанова и Карлос Контрера внасят предложение за включване на общинските лечебни заведения в София към Меморандум за сътрудничество. Меморандумът ще засяга превенция и отговор към домашното насилие и помощ за жертвите за предотвратяване на рецидиви в случаите на домашно насилие.

Стана ясно, че става дума за  „Първа многопрофилна болница за активно лечение – София“ ЕАД, „Втора многопрофилна болница за активно лечение – София“ ЕАД, „Четвърта многопрофилна болница за активно лечение – София“ ЕАД, „Многопрофилна болница за активно лечение „Княгиня Клементина“ – София“ ЕАД. Поканата е от Сдружение Асоциация „Деметра“, което е неправителствена организация с основна мисия – защита на права и помощ за жертвите на домашно и сексуално насилие, както и на трафик на хора. Сдружението има специфичен опит в работата по предоставяне на помощ и закрила на жертвите и развива своята дейност в цялата страна.

Целта на включването в Меморандума е общинските болници да съдействат на пострадали пациенти при съмнение за домашно насилие, да ги насочват към институции за закрила и помощ. Страните отчитат като сериозен проблем липсата на достатъчно публична информация относно същността, значимостта и законовата рамка на домашното насилие. Те се съгласиха и активно да взаимодействат за насърчаване на случаите на докладване и търсене на помощ. 

Страните по Меморандума споделят следните приоритети:

–          Акцентиране върху необходимостта в семейството и приятелския кръг да се извършва превенция на явлението домашно насилие;

–          Популяризиране на информацията за Гореща телефонна линия 0700 40 150 за жертви на домашно насилие в ситуацията на пандемична обстановка;

–          Промяна в обществените нагласи спрямо домашното насилие;

–          Работа в посока намаляване на броя на случаите на домашно насилие и превенция на рецидиви;

–          Поставяне на видни места в здравните заведения и полицейските структури на информационни плакати и брошури за телефонната линия.

Формите на сътрудничество, които страните договариха, са: обмен на информация, идеи, опит и статистически данни, разработване на съвместни проекти и инициативи, партньорство и участие във форуми, конференции, семинари, кръгли маси, обучения и работни срещи на тема домашно насилие и превенция, реализиране на медийни и публични събития за насърчаване борбата и превенцията с домашното насилие.

„Борбата с домашното насилие отдавна е моя лична кауза. След като увеличихме кризисните центрове за временно настаняване в столицата, създадохме първата в страната правна клиника за помощ на пострадалите от домашно насилие и много други логистични сътрудничества и провеждане на информационни кампании, виждам, че има още много за вършене в тази посока. Активното включване на общинските болници за предотвратяване и защита на потърпевшите е още една крачка към нормално човешко общуване и общество с европейски ценности,“ мотивира предложението председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *