ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Стоянов: Оценяваме исканията на Украйна в съответствие с възможностите ни

димитър стоянов, министри на отбраната

“Ние работим успешно с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се оценява внимателно в съответствие с нашите възможности. В изпълнение на решението на Народното събрание военна техника и боеприпаси бяха транспортирани в Украйна по-рано тази година.” Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов на неформалната среща на министрите на отбраната на страните – членки на Европейския съюз, в Стокхолм. На нея бяха обсъдени развитието на мисията на Европейския съюз за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM) и помощта за страната в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Стоянов отбеляза, че освен военнотехническата подкрепа, страната ни участва в EUMAM с инструктори, които ще обучават украински военнослужещи на територията на държави – членки на ЕС, за използването на предоставеното в рамките на мисията въоръжение и техника, както и с обучение на бойни санитари на българска територия. “България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и подкрепя нейната европейска интеграция“, каза министърът.

Той изтъкна ролята на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за инициирането на конкретни проекти за съвместни обществени поръчки. “Агенцията има опит и капацитет да изпълни успешно тази задача. Смятаме, че проектът за боеприпаси на ЕАО е особено подходящ за осигуряване на необходимите боеприпаси на Украйна и ние го подкрепяме”, посочи военният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *