ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Със 120 млн. евро “Аурубис” разширява рафинерията за катодна мед у нас

Надзорният съвет на „Аурубис“ (Aurubis AG) одобри инвестиция в размер на 120 млн. евро (235 млн. лв.) за разширение на рафинерията за катодна мед в завода на Групата до Пирдоп и Златица у нас. Разширението ще позволи на компанията да произвежда около 340 000 тона катодна мед годишно, което съответства на увеличение от около 50 процента. Очакваният годишен ефект върху оперативната печалба (EBITDA) е 30 млн. евро след въвеждането в експлоатация през втората половина на 2026 година.

Глобални тенденции като енергийния преход, е-мобилността и дигитализацията определят непрекъснатия ръст в търсенето на рафинирана мед. Чрез разширяване на производствения капацитет „Аурубис“ инвестира в разрастващ се пазар и дава още един принос за стимулиране на иновациите и технологичния напредък.

Според д-р Хайко Арнолд, главен оперативен директор на Групата, това е важна стъпка за укрепване на основния бизнес и е най-голямата инвестиция в единичен проект в България след придобиването на завода през 2008 година.„Разширението на рафинерията до Пирдоп и Златица ще позволи да се преработват на място всички произведени в България медни аноди. Това оптимизира потоците, като в същото време намалява значително логистичните разходи и въглеродния отпечатък, свързан с тях.“ Разширението създава и условия за допълнителни стратегически проекти в други заводи на Групата „Аурубис“, добавя д-р Хайко Арнолд.

При производството на мед, електролизата е крайната стъпка на пречистване (рафиниране) на метала. Анодната мед, добита в металургията (до 99.5% чистота) се рафинира чрез процес на електролиза до катодна мед (99.99% чистота). Катодната (рафинирана) мед е стандартът търгуван на Лондонската метална борса (London Metal Exchange, LME) и е материалът за всички по-нататъшни приложения на медта.

Тази инвестицията е ясен ангажимент към България и още една стъпка в устойчивото развитие. „Продължаваме да следваме последователно нашата стратегия за стимулиране на устойчивия растеж. Групата „Аурубис“ ще инвестира около 1.1 млрд. евро в стратегически проекти, които укрепват основния ни бизнес и подкрепят устойчивото развитие. По този начин разширяваме допълнително позицията си на най-ефективната и устойчива мрежа от металургични производства в света“, подчертава д-р Хайко Арнолд.

„Аурубис“ ще финансира инвестицията със собствени средства от текущия паричен поток без увеличения на капитала.

„Аурубис България“ АД, част от Групата „Аурубис“ (Aurubis AG), управлява медодобивния завод до Пирдоп и Златица и е най-големия износител и вносител на България с ключово значение за икономиката на страната.

Групата „Аурубис“ е водещ световен доставчик на цветни метали и една от най-големите мрежи за рециклиране на мед в света. Компанията преработва сложни метални концентрати, метален скрап и металосъдържащи материали в метали с най-високо качество. „Аурубис“ произвежда над един млн. тона катодна мед годишно. Устойчивото развитие е основна част от стратегията на Групата.

„Аурубис“ има 6900 служители в заводи в Европа и САЩ и широка дистрибуторска мрежа по целия свят. Акциите на Групата са част от сегмента Prime Standard на Германската фондова борса и са регистрирани в MDAX, Global Challenges Index (GCX) и STOXX Europe 600.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *