ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

С 35.5% повече стоки сме изнесли към страни извън ЕС

контейнери пристанище терминал

През 2022 г. износът на стоки от България за трети страни се увеличава с 35.5 процента в сравнение с 2021 г. и е на стойност 31.39 млрд. лева. Основни търговски партньори на страната ни са Турция, Украйна, Сърбия, Съединените американски щати, Китай, Република Северна Македония и Обединеното кралство (включва: Северна Ирландия, Великобритания, Англо-нормандски острови и остров Ман), които формират 51.8 процента от експорта за държави извън Европейския съюз.

С изключение на Китай, България има ръст на износа към тези страни. Най-голям е той към Украйна – със 183.4 процента до 2.25 млрд. лева, но търговското ни салдо е отрицателно. Към съседна Сърбия сме изнесли с 51.9 на сто повече продукция, която е в размер на 2.21 млрд. лева, като и търговското ни салдо е положително. Износът ни към Република Северна Македония е нараснал с 29.9 процента и е на стойност 1.46 млрд. лева. Към Турция – най-големият ни търговски партньор в тази група страни, са заминали с 29.2 процента повече изделия. Те са на обща стойност 5.43 млрд. лева, като имаме и отрицателно търговско салдо.

Свиването в експорта към Китай е с 30.8 процента. Към Поднебесната империя сме изнесли продукти за 1.52 млрд. лева, като и търговското ни салдо е отрицателно с внушителните 4.71 млрд. лева. 

През миналата година при износа на стоки от България за трети страни най-голям ръст в сравнение с 2021 г. е отбелязан в секторите “Минерални горива, масла и подобни продукти” (+218.7%) и “Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (+195.4%). В същото време, най-голям спад се наблюдава в сектор “Артикули, класифицирани главно според вида на материала” (-6.8%). Той включва разделите: обработени кожи и артикули от тях,; артикули от каучук; артикули от корк и дървен материал (без мебели); хартия, картон и артикули от хартия и картон; текстил и артикули от текстил (изкл. облекло); продукти от други неметални минерални суровини; чугун и стомана; благородни и други цветни метали; други артикули от метал. 

Вносът на стоки в България от трети страни през 2022 г. се увеличава

с 58.8 процента в сравнение с 2021 г. и е на стойност 48.29 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е обем на продукцията, внесена от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна. Само тези четири страни са направили 65.02 процента от вноса в тази група страни. Трябва да отбележим, че и търговското салдо на България с тези страни е отрицателно. 

Най-висок ръст има при импорта от Украйна – със 108.7 процента до 3.41 млрд. лева. От Русия вносът е нараснал със 100.7 процента и е в размер на 11.69 млрд. лева. Турските стоки на нашия пазар са се увеличили с 50.8 процента до 9.07 млрд. лева, а от Китай – с 50.2 на сто – до 6.23 млрд. лева. 

При импорта на стоки от държави извън Европейския съюз най-голямо увеличение на годишна база е отчетено в секторите “Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (+560.6%) и “Минерални горива, масла и подобни продукти” (+126%).  

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с трети страни през 2022 г. е отрицателно и е в размер на 16.89 млрд. лева. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *