ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

С 36% повече британски фирми пред фалит в края на 2022-а

Броят на британските фирми пред фалит е скочил с повече от една трета в края на миналата година, показва анализ на консултантската компания, следяща фирмената несъстоятелност – “Бегбийс Трейнър”. В поредния си “червен светофар” експертите констатират 36% скок на фирмите в “критичен финансов стрес” през последното тримесечие на 2022-а спрямо същия период на 2021-а. (Бел. ред. – едно дружество е в крайна финансова опасност, ако срещу нея има съдебни постановления за изплащане на дължими над 5 хил. брит. паунда). В изследването се отбелязва също, че това е шесто поредно тримесечие на задълбочаване на критичното фирмено финансово състояние.

Компаниите са подложени на токсичен микс от упорита инфлация, потребители с ограничени финансови възможности, растящи лихвени проценти и задължения да погасяват изтеглените по време на пандемията заеми. Което засилва опасенията, че през 2023-а ще има вълна от фирмени фалити, защото кризата на разходите за издръжка на живота продължава.

Държавните и частните кредитори предприемат по-активни действия да възстановят дадените заеми, като все повече от тях се обръщат към съда, посочва Джули Палмър – партньор в “Бегбийс Трейнър”. Съдебните постановления срещу компании, дължащи пари, са достигнали почти 24 хил. броя през последните три месеца на 2022-а – с 52% над същия период на 2021-а.

“Стачките допълнително увеличават натиска, защото служителите полагат усилия да стигнат до работните си места, а потребителите не стигат до магазините”, отбелязва също Палмър. И добавя, че “все повече и повече компании започват да усещат бремето на задълженията си, което кара мениджърите да се питат дали да продължат да работят”.

В най-голям риск от несъстоятелност е хотелиерският, ресторантьорският и развлекателният бизнес. Критичните равнища на стрес в този сектор са скочили повече от два пъти спрямо същия период на 2021-а. положението може да се влоши още през април когато правителството трябва да намали енергийните субсидии.

Главният изпълнителен директор на “НатУест груп” Алисън Роуз коментира, че най-големият британски бизнес-кредитор очаква тепърва да види маса фирмени фалити. Госпожа Роуз се тревожи, че компаниите не са в състояние или нямат достатъчно доверие в икономическата перспектива, за да инвестират в бъдещето си, което ще засегне и растежа.

Банкерката обаче вижда основания за оптимизъм през 2023-а. Защото въпреки глобалната пандемия от коронавируса, края на лесните пари и почти нулевите лихвени проценти, войната в Европа и повсеместния ръст на цените, британският бизнес демонстрира изключителна гъвкавост, както и почти пълна заетост, което е наистина положително. Има и рекорден брой прохождащи фирми, както и банки като “НатУест”, които са със силни позиции да подкрепят потребителите. Или, в резюме, сложни условия, в които предприемачите доказват, че могат да оцеляват.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *