ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ТЕЛК решенията вече отчитат всяко увреждане

Министерство на здравеопазването Асен Меджидиев

ТЕЛК ще отчита всяко увреждане, не само на водещото. А процентите нетрудоспособност ще се събират

Променят се условията за изчисляване на временната нетрудоспособност. Вече ТЕЛК ще отчита всяко увреждане, не само на водещото. А процентите нетрудоспособност ще се събират. Предвижда се възможността освидетелстваните или неосвидетелствани граждани да имат право да заявяват преосвидетелстване извън случаите по чл.56, ал. 1 от Правилника за устройство и организация на работата на органите за медицинска експертиза и регионалните картотеки. Това обяви служебният здравен министър Асен Меджидиев след заседанието на Министерския съвет. Не се предвижда срок за това преосвидетелстване, защото има риск от допълнително забавяне на експертизата от ТЕЛК комисиите. Ще има промяна и в ТЕЛК комисиите – много повече експерти ще могат да оценяват.

Не е обсъждано повишаване на таксата за медицински прегледи при личните лекари, каза още министърът.

Предстоят допълнителни решения на Министерството на здравеопазването, за които е ангажирано и “Информационно обслужване”. Сред промените е и възможността родителите на деца до 12-годишна възраст да могат да ползват болничен, когато детето е върнато от учебно заведение заради карантина.

Ще бъдат включени лицата с психични увреждания в категорията, за които е определена потребността от чужда помощ, независимо от определения процент. Това допринася за по-справедливо оценяване и осигуряване на адекватна грижа в ежедневното им съществуване, с цел компенсиране на загубата на базисни социални и ключови умения, изтъкна Меджидиев.

Направени са промени в отправни точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида увреждане в проценти, “което ще доведе до по-справедливо оценяване на тези заболявания, както и за прецизиране на случаите, при които с категоричност да се определи пожизнен срок на инвалидност с и/или чужда помощ”.

В основната си част направените промени са предложени от организации на хора с увреждания и са съгласувани с експертите съвети към Министерството на здравеопазването и Националната експертна лекарска колегия.

За Националната програма за ваксинопрофилактика на сезонния грип здравните власти очакват през 2026 г. тя да обхване 35%. Гласувана е Националната промяна за ваксинна профилактика на сезонния грип и пневмококовите инфекции за хора на и под 65-годишна възраст.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *