ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Темата на „Новия европейски Баухаус“ за 2023 г. е образованието

„Новият европейски Баухаус“ предлага местни решения на глобални предизвикателства. Това показва и постигнатото за една година в рамките на инициативата.”

Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел на пресконференция в Страсбург. По време на събитието, тя представи доклад за напредъка в изпълнението на инициативата „Нов европейски Баухаус“.

Пример са 6-те избрани “водещи демонстрационни проекти“, които показват как пространствата около нас могат да се използват за обмен на идеи и изграждане на общности. Пример са и Наградите „Нов европейски Баухаус“, с които отличихме проекти – символ на творчеството, уменията и талантите във всяко кътче на Европа,“ допълни Мария Габриел. Тя открои също проекта „Реките на София“, носител на голямата награда на „Европа Ностра“ за ангажираност на гражданите и социално сближаване. 

В пресконференцията се включиха и комисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра и докладчиците по инициативата в Европейския парламент Кристън Елер и Маркос Рос Семпере. 

Трите основни теми на доклада са изпълнените до момента дейности, създаването на динамична общност от партньори и финансирането в рамките на инициативата, което да носи конкретни ползи на гражданите.

„Освен постигнатото е важно и какво ново предстои през 2023 година. Тази година ще откроим още по-ярко междусекторния подход на „Новия европейски Баухаус“, защото централната тема ще бъде образованието. С екипите ми работим по създаването на Академия „Нов европейски Баухаус“ за професионални обучения по теми като устойчиво строителство“, коментира още българският еврокомисар. 

Мария Габриел акцентира върху факта, че по програмата „Хоризонт Европа“ ще бъде предоставено финансиране от над 106 милиона за проектни предложения, свързани с „Новия европейски Баухаус“. Тя обясни, че е важно ценностите на инициативата да бъдат адаптирани към местните нужди, за да бъдат от полза на гражданите. Тя подчерта ролята и на местните власти при свързването на „Хоризонт Европа“, „Еразъм +“ и другите програми на ЕС, така че да има повече проекти, включващи философията на “Новия европейски Баухаус“.

„И тази година ще продължим да поставяме специален фокус върху младите хора. С програмата DiscoverEU ще дадем възможност на младежите, пътувайки из Европа, да научат повече не само за европейското културно наследство, но и за местните проекти по „Новия европейски Баухаус“. Това ще бъдат т. нар. „Пътища на Новия европейски Баухаус“, сподели българският еврокомисар. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *