ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Границите стават по-достъпни по коридора Европа-Кавказ-Азия

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов предаде на Грузия председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА (Транспортен коридор Европа – Кавказ – Азия). Шестнадесетото годишно заседание на организацията се провежда в грузинската столица Тбилиси. 
Българското правителство е насочило усилията си към изграждане на модерна пътна и железопътна инфраструктура по направлението „Изток – Запад“, за да бъдат създадени благоприятни условия за движението на хора и товари, заяви Николай Найденов по време на форума.

„Работихме в посока подобряване на трансграничния трафик със съседните държави, които също членуват в ТРАСЕКА. Например през граничните пунктове между България и Турция през миналата година са обработени 190 000 превозни средства повече в сравнение с 2021 година. Тези резултати също дават своето отражение на транзита на товари по пътя на ТРАСЕКА“, коментира Найденов. 
По време на заседанието в Грузия ръководителите на транспортния сектор в държавите членки приеха отчетите за изпълнение на Плана за действие за изпълнение на Стратегията на междуправителствената комисия. Обсъдена е била и концепция за „гореща линия“ на граничните пунктове. Целта е да се улесни преминаването на границите за международен автомобилен товарен транспорт по маршрутите на ТРАСЕКА. Това ще става чрез предоставяне на информация за възникнали пречки, предоставяне на съвети за разрешаване на проблеми, свързани с преминаването на границата от участниците в транспортните операции. Концепцията включва и въпроси, свързани с улесняването на мултимодалния транспорт през Черно и Каспийско море. 
Междуправителствената комисия ТРАСЕКА е създадена с цел развитието на международния коридор Европа-Кавказ-Азия, който преминава през 12 страни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *