ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Турция предложи помощ на Европа срещу кризата с доставките на LNG

плаващ терминал за втечнен природен газ

Турция предложи своята помощ на европейските страни за преодоляване на енергийната криза под формата на доставки на втечнен природен газ (LNG) в размер на 40 милиарда кубически метра годишно. Това заяви ръководителят на министерството на енергетиката на страната Фатих Донмез, съобщава вестник Sabah.

“Днес имаме два LNG терминала в морето и три на сушата, благодарение на които, ако е необходимо, можем да доставяме около 40 милиарда кубически метра природен газ в Европа годишно”, е казал Донмез.

По думите му, Турция получава газ от страните от Персийския залив, както и от Египет, Алжир, Нигерия и периодично от САЩ.

Министърът е добавил, че при необходимост терминалите, през които минава втечненият газ, могат да се използват за доставка на газ за Европа. В същото време самата Турция консумира около 60 милиарда кубически метра природен газ.

На 26 януари порталът Haber7 съобщи, че Турция може да стане алтернативен доставчик на дизелово гориво за Европа вместо Русия, но цените ще бъдат много по-високи от руските. Според изданието, Европа е един от най-зависимите от дизела региони в света. Европейският съюз получава най-малко 500 милиона барела дизел всяка година, като половината от това идва от Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *