ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Търговските вериги: Служебният кабинет ни е взел на мушка

Николай Вълканов, Сдружение за модерна търговия

“Очевидно е, че служебният кабинет си е поставил на мушка търговските вериги и това е най-малкото недопустимо.” Това заяви пред NOVA NEWS Николай Вълканов, председател на Сдружението за модерна търговия. “Соченето с пръст на търговските вериги започна, без да се публикува някакъв анализ, да стане ясно има ли проблем и къде е той. В публичното пространство хвърчат обвинения за 70-80% надценки, които са безкрайно далеч от истината. В обществото се създава усещането, че има едни лоши спекуланти, но нещата са по-сложни. Те отиват назад по веригите за доставки, не може да се фокусираме само върху търговеца. Надценката се определя от доставната цена, начисляват се разходи за транспорт, складиране, логистика, реклама, енергия, заплати и след това се прави проверка дали цената ще е конкурентна”, каза Вълканов и увери, че надценката при храните била по-малка. Тя се движела в интервала 15 – 25% и не във всяка търговска верига има такси.

Експертът обясни, че половината приходи на единствената държавна млекопреработвателна компания са от лицензионна дейност и няма как пазарът да се води по нея.

Късно снощи Държавната консолидационна компания (ДКК) освободи изпълнителния директор на държавната млекопреработвателна компания “Ел Би Булгарикум” Николай Маринов. Освободена от длъжност бе и председателката на Съвета на директорите на дружеството Невена Петрова. По думите на Маринов няма мотиви за освобождаването на двамата. Той предположи, че освобождаването му от длъжност е заради обявеното вчера решение за намаление на цените на продуктите на компанията, както и заради натиск през последния месец от страна на изпълнителния директор на ДКК Венцислав Димитров. В отговор на въпрос Маринов напомни, че компанията е самостоятелно търговско дружество и оперативните решения се вземат от ръководството ѝ и затова не трябва да се прави съгласуване на решението за намаление на цените с принципала на компанията – Министерството на икономиката и индустрията. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *