ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

УНСС и Министерството на външните работи работят по общи проекти

„За мен е привилегия да имам възможността от името на Министерството на външните работи да подпиша този меморандум за сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство(УНСС). Причината е, не само това, че става дума за нашето сътрудничество с един авторитетен университет, но гордостта ми произтича и от факта, че съм завършил УНСС, бил съм и преподавател в този университет.“

Това заяви министърът на външните работи д-р Николай Милков, след подписването на меморандума за сътрудничество между УНСС и Министерството на външните работи.

Той подчерта, че този тип сътрудничество има богата традиция в сфери, които са от взаимен интерес. Припомни, че УНСС участва по линията на Програмата за развитие, която Министерството на външните работи осъществява в различни проекти, свързани със Западните Балкани. Миналата година били приключени проектите по отношение на Република Северна Македония и Косово, свързани с подобряване на капацитета за работа на малки и средни предприятия. 

Министър Милков допълни и че през тази година продължават проектите, които са свързани с Босна и Херцеговина. Като успоредно с това проекти се развиват и в областта и с помощта на Японския фонд за развитие.

Ректорът  на университета проф. д-р Димитър Димитров отбеляза, че не само настоящият министър на външните работи е завършил УНСС и на стената „Преподаватели и възпитаници на УНСС – ръководители на международни и национални органи и институции“ в университета стоят имената на няколко министри на външните работи, които са възпитаници на учебното заведение.

„Можем да отбележим като решително предимство за сътрудничеството ни, че наред с традиционните области, в които си партнираме като международните икономически отношения, УНСС предлага богата палитра от специалности не само в областта на финансите и счетоводството, но и в икономиката на туризма, инфраструктурата и природните ресурси, регионалното развитие, сигурността, предприемачеството, маркетинга и стратегическото планиране. Това е гаранция за успешно партньорство от взаимен интерес. Политиката на университета е студентите освен добро и качествено образование да получат и директен контакт с работодателите от бизнеса и държавната администрация“, заяви проф. д-р Димитър Димитров.

Той даде пример с единствената по рода си в света специалност „Ядрена сигурност“, която е реализирана с подкрепата на Международната агенция по  атомна енергия и Министерство на външните работи. 

В меморндума е записано, че УНСС и Министерство на външните работи (МВнР) ще си сътрудничат чрез информиране на студентите от университета за провеждани стажове и публични събития за представяне работата на министерството. 

Също така двете институции ще си сътрудничат в обмена на информация и публикации за дейности и за провеждани по-важни събития от страна на МВнР и УНСС. И ще си съдействат за участие на представители на министерството в презентации пред студенти, в лекции, семинари, конференции, срещи или в други прояви, организирани от университета.

Предвижда се и възможност за партньорство при подготовка на съвместни проекти и последващото им изпълнение и съдействие за провеждане на обучения в „Бакалавърски“, „Магистърски“ и „Докторантски“ програми в УНСС за специалисти и служители от МВнР.

МВнР ще съдейства за участие на преподаватели и други представители на УНСС в срещи, лекции, експертизи, консултации, статистически и други проучвания и събития, организирани от министерството.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *