ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Учителските синдикати договориха по-добро заплащане за Габрово

На 30 януари в Габрово бе сключен Общински колективен трудов договор (КТД) за системата на предучилищно и училищното образование.

Договорът бе подписан от кмета на общината Таня Христова, председателят на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Ренета Колева, Евгения Банчева от Независимия учителски синдикат към КНСБ, Пенка Пенева от Регионален синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Както и от Цветана Кюмюрджиева, общински председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и Красимира Колева от Сдружение на директорите в средното образование.

Договорът урежда трудовите и осигурителни отношения на работещите педагогически специалисти и непедагогическия персонал в сферата на предучилищното и училищно образование в община Габрово – условията на труд, заплащането, професионалното развитие и квалификация, работното време и отпуските.

Синдикатите на Българските учители (СБУ) към КНСБ – Габрово следват политиките на Браншовия КТД от 6 декември 2022 г. за увеличение на работните заплати. Те успешно договориха и по-високо възнаграждение, което е не по-малко от 9.50 лева за един лекторски час за педагогически специалист с висше образование и образователно-квалификационна степен „магистър“  или  „бакалавър“.

От Синдикатите на Българските учители успяха да договорят и Денят на народните будители (1 ноември) да се заплаща с удвоен размер на средно дневното брутно трудово възнаграждение в системата на предучилищното образование. Те уговориха и да се полага три работни дни отпуск при встъпване в брак. Също така бе договорено работодателите да осигуряват средства за представително облекло в размер не по-малък от 430 лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *