ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Фирмите за консумативи за диализа страдат от свито търсене и ръст на разходите

болница

Финансовият резултат на „Етропал“ АД е загуба в размер на 138 хил. лв. спрямо загуба от 3.84 млн. лв. през 2021 година. Наблюдава се значително намаляване на негативния резултат, който през последните две години основно бе повлиян от пандемията COVID-19 и рязко променената бизнес обстановка, свързана с нея.

„Етропал“ е единствен производител в България на уникални продукти – консумативи за хемодиализа. Около 70% от производствената дейност е по технологии, които се владеят от три-четири компании в Европа.

Приходите на „Етропал“ се формират предимно от основната дейност, свързана с производство и продажба на диализатори и хемолинии и други медицински консумативи за еднократна употреба. От средата на 2020 г. дружеството започна да произвежда медицински маски за еднократна употреба, както и да търгува с бързи антигенни тестове за коронавирус.

През миналата година дружеството отбелязва спад на продажбите с 1.31 млн. лева. Общо реализираните приходи от основна дейност са в размер на 5.69 млн. лева, като от тях 3.51 млн. лева са от продажба на продукция, 943 хил. лева са от продажба на стоки, 910 хил. лева са от продажба на услуги. 

През четвърто тримесечие на миналата година „Етропал“ отбелязва спад от 57.5 на сто на разходите за основна дейност, като те са в размер на 5.46 млн. лева. Има значителен спад при всички разходи с изключение на начислената повисока амортизация. Увеличените цени, както от доставчиците на материали и суровини (голяма част, от които са с петролни суровини), така и от ползваните от дружеството услуги – като транспорт, стерилизация на готова продукция и други,. продължават да оказват негативно влияние върху финансовия резултат на дружеството.

С цел намаляване на негативните последици от покачването на цените и отчитаното намаление на приходите от продажба на продукция, дружеството е предприело действия по оптимизиране на складовите наличности на готовата продукция и незавършено производство. 

Рискове

От 2021 г. на вътрешния пазар започна рязко да намалява броя на хоспитализираните диализно болни в страната и чужбина, което води до намаление на поръчките от болниците с които дружеството има подписани договори. Този процес е най-вероятно да продължи и в следващи периоди предвид продължаващото разрастване на коронавирусната инфекция COVID-19, което е пагубно за голяма част от диализно болните пациенти.

Подписаните вече договори по Закона за обществените поръчки с болниците са с фиксирани цени на доставяните медицински изделия и не могат да бъдат променяни до изтичане срока на договорите, някои от които са за една или две години. Специфична особеност за дружеството е, че за българския пазар продава продукция единствено на база спечелени търгове с болниците за доставка на диализатори и хемолинии (основната дейност на дружеството), които търгове се провеждат в края на предходната година и условията на които не допуска корекция на цените на договорените продукти. Съгласно клаузите на договорите фирмата няма право да откаже изпълнение на договорена поръчка.

При цените на някои суровини и материали от началото на 2021 г. има увеличение  дори със 100 процента.  А „Етропал“ е компания, работеща изцяло с внос на материали и суровини.

На глобално ниво се наблюдава силна и изострена конкуренция. Поради намаляване на пациентите на хемодиализа в световен мащаб има голяма активност на всички световни производители на изделия за хемодиализа. Те обаче имат по-силни възможности за предлагане на гъвкава ценова политика и на облекчени условията за клиентите като срок на доставка и начин плащане (разсрочено плащане). 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *