ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Фирмите ще изграждат ВЕИ инсталации и батерии за локално съхранение по ПВУ

фотоволтаици

Министерството на иновациите и растежа отвори за кандидатстване за фирмите трета процедура по Плана за възстановяване и устойчивост. Общият бюджет на мярката е 200 млн. лева. От нея могат да се възползват българските фирми, които искат да изградят свои нови ВЕИ инсталации в комбинация с батерии за локално  съхранение на енергията.

От 75 000 лв. до 1 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ могат да получат българските компании за изграждане на системите в задължителна комбинация с батерия като технология за съхранение.

Мярката е насочена към микро-, малки, средни фирми и дружества с до 3000 служители от различни икономически сектори.

Предвидено е и съфинансиране до 50 процента по линия на Плана за възстановяване, като интересът на компаниите към мярката се очаква да е изключително голям.

Със средствата, осигурени от Министерството на иновациите и растежа по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, ще могат да се изграждат мощности до 1 MW и съоръжения за съхранение на електроенергията. Фотоволтаичната система с батерия трябва да се изгражда върху сграда или имот, изцяло собственост на кандидата. Токът от тези системи ще може да се използва единствено в рамките на конкретното производство, без да може да бъде продаван. Инвестициите ще помогнат на компаниите да намалят разходите си и да станат по-малко зависими от свободния пазар на електроенергия. Мярката е насочена единствено към слънчева фотоволтаична енергия и има като задължителен елемент придобиването на технологии и съоръжения за съхранение под формата на батерии, което допринася за баланса в произведената мощност.

Документите се подават електронно през системата ИСУН 2020 (https://eumis2020.government.bg/bg/s/800c457d-e8be-4421-8ed9-9e78d0a75c39/Procedure/Active. ) до 16:30 ч. на 15 май. В същата платформа до 21 дни преди изтичането на кандидатстването могат да се задават и въпроси по условията.

Припомняме, че това е трета отворена мярка за бизнеса по линия на Министерството на иновациите и растежа по Плана за възстановяване и устойчивост. Първите две – за технологична модернизация на фирмите и за ИКТ решения и киберсигурност – приключиха с огромен интерес от страна на предприятията с над 10 200 кандидати. На 30 декември Министерството на иновациите и растежа публикува първите 953 одобрени проектни предложения на фирми в България по националния план, които ще получат близо 260 млн. лв. за технологичната си модернизация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *