ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Фондът на фондовете разпределя 1.2 млрд. лв., някои безвъзмездни 

На 16 февруари в Министерството на иновациите и растежа (МИР) беше сключено споразумение между Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, като управляващ орган по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027, и Фонд мениджър на финансови инструменти (Фонд на фондовете – ФнФ). 

Документът дава мандат на ФнФ да управлява финансови инструменти по програмата, които са в размер на 1 262 732 093 лева. 

Предвидените за изпълнение най-малко осем финансови инструмента ще подкрепят българския бизнес в две основни приоритетни области: 

  • Иновации и растеж – ще бъдат реализирани два дългови и четири дялови инструмента за инвестиране в разработване на иновации, стартиращи предприятия, внедряване и разработване на дигитални решения, оборотни средства, средства за закупуване на оборудване. Общата им стойност е близо 698 млн. лева. 
  • Кръгова икономика, където ще се реализират само дългови инструменти (заеми и гаранции) – един за енергийна ефективност и един за кръговата икономика (подкрепа в областта на проектирането на продуктите, производствените процеси и управлението на отпадъци). Общата им стойност е близо 564 млн. лева. 

Новият елемент в изпълнението на финансовите инструменти в настоящия програмен период е, че част от тях ще се реализират в комбинация с безвъзмездни средства. По този начин се очаква ресурсът да отговоря максимално на нуждите на предприятията. Така например от сумата, обект на това споразумение, около 262 млн. лв., ще бъдат инвестирани като безвъзмездни средства. 

По този начин МИР гарантира значителен ресурс и за рискови инвестиции в България през следващите поне 5 години, след като през месец декември 2022 г. подписа подобно споразумение и с Европейския инвестиционен фонд за изпълнение на дялови инструменти на стойност близо 360 млн. лева. 

И двете страни по споразумението са част от структурата на Министерството на иновациите и растежа. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *