ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Фотоизложба показва “България през погледа на поляците”

Гложенски манастир

Полша е един от важните туристически пазари за България. Пътувания на поляци у нас непрекъснато се увеличават от година на година. Преди пандемията у нас почиваха по около 420 хил. туристи от тази страна.

След спада, през 2021 г. полските туристи у нас бяха  222 407 души, като страната застана на шесто място сред предпочитанията на България като дестинация за почивка, и на четвърто място в Европейския съюз след Румъния, Германия и Гърция.

За единадесетте месеца на миналата година общо 257 780 поляци са посетили България с туристическа цел, което спрямо същия период на 2021 г. е увеличение с над 55 процента. Тази тенденция се благоприятства от развитието на мрежата от въздушни връзки между двете страни. Така например, през миналата година морските летища в Бургас и Варна бяха свързани с 12 летища в Полша. „Прогнозата за следващия летен сезон е оптимистична. Информация от туристическия бранш в България показва, че туристите от Полша се връщат с желание на българското Черноморие. Въздушните връзки, планирани за 2023 г., показват увеличение с още 20 на сто, а е известно, че десетки хиляди поляци пътуват до България със собствените си автомобили, както и с автобуси. България е дестинация с едно от най-добрите съотношения цена/качество и туристите от Полша я познават добре”, отбелязва Николай Костов , съветник в посолството на България във Варшава.

Основната част от полските туристи идват в България с цел морски или бизнес туризъм.

Затова не е учудващо, че във Варшава беше открита фотографската изложба „България през погледа на поляците“. А това е седмото издание на фотоконкурса „Моето българско пътешествие“. Нарастващата популярност на страната ни сред поляците се доказва от факта, че повечето снимки показват необичайни, малко познати кътчета от страната, далеч от утъпканите туристически маршрути и популярни дестинации за почивка. Така и в седмото издание на фотоконкурса са включени снимки от Гложенския манастир, село Ковачевица, православни храмове в Самоков, мината край Пазарджик и Етъра край Габрово.

Изложбата може да бъде видяна в Българския културен институт в полската столица. Калина Станчева – директор на института, подчерта важността на фотографските репортажи от различни краища на страната за популяризирането на България в Полша. Тя благодари на участниците за различния, нестандартен поглед, любопитството и желанието да достигнат до слабо познати, малко посещавани места извън основните туристически маршрути. „Защото на такива места можете да допълните преживяването си с богатствата на България – природни, исторически, етнографски, културни“, изтъкна Калина Станчева.

Наградите, осигурени от Националното туристическо представителство при Министерство на туризма, бяха връчени от Николай Костов. Фондът от награди включваше ваучери в ексклузивни хотели на българското крайбрежие, а посолството на България в Полша предостави ваучер за посещение в Супрасълския манастир в Подласие, както и вечеря за двама в ресторант „Ружа-Роза“ във Варшава.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *