ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Хърбърт Саймън с Нобел за изследвания на процеса на вземане на решения

На днешния ден можем да си спомним за американския политолог  Хърбърт Александър Саймън (Herbert A. Simon). Ученият е починал на 9 февруари през 2001 година в Питсбърг.

Хърбърт Саймън има докторска степен по политически науки, а неговата работа е оказала влияние и в областта на компютърните науки, икономиката и когнитивната психология.  Основният му изследователски интерес е бил върху вземането на решения в икономическите организации и той е най-известен с теориите за “ограничената рационалност” и “задоволяването”. Хърбърт Саймън получава и наградата “Тюринг” за компютърни науки през 1975 година. Изследванията му са известни с интердисциплинарния си характер и обхващат областите на когнитивната наука, компютърните науки, публичната администрация, управлението и политическите науки.

Между 1939 и 1942 г. Хърбърт Саймън оглавява отдела за научни изследвания на Калифорнийският университет в Бъркли.

Той обаче е бил в университета „Карнеги Мелън“ през по-голямата част от кариерата си – от 1949 до 2001 г., където помага за основаването на Училището по компютърни науки „Карнеги Мелън“, едно от първите подобни в света.

Хърбърт Саймън Удостоен е с Нобелова награда за икономика през 1978 г. „за пионерни изследвания на процеса на вземане на решения в икономическите организации“.

Хърбърт Саймън е първият неикономист, спечелил тази награда (той има докторат по политология), но все пак неговото влияние в икономиката е известно.

Приносите му в икономиката са свързани главно с вземане на решения на мениджърско (управленско) ниво. Той разглежда решението като йерархия от различни степени. От тези му изследвания става ясно, че е невъзможно решенията да се вземат с пълна достоверност.

За отбелязване е, че Саймън беше сред пионерите на няколко съвременни научни области като изкуствения интелект, обработката на информация, вземане на решения, решаване на проблеми, теория на организацията и сложните системи.

Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел (на шведски: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), или Нобелова награда за икономика, се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в областта на икономиката и е смятана за една от най-престижните награди за икономически изследвания.

Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.) в деня на нейната 300-годишнина. Тя не присъства в завещанието на Алфред Нобел.

Според Силвия Назар, автор на книгата “Красив ум”, през февруари 1995 г. се взима решение наградата по икономика да се отнася за обществени науки, което разширява нейното присъждане в области като държавно право, психология и социология. Според нея също така, Комисията по наградата за икономика се променя така, че да включва и двама не-икономисти, докато преди това нейният състав е бил от петима икономисти. Все пак членовете на комисията включват четирима икономиста от пет, и секретар на комисията е неикономист.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *