ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Цветан Симеонов: Административните мерки предизвикват спекула  

Цветан Симеонов

“Очевидно е намерението държавата да се справи с инфлацията, но административните пътища не са правилните. Никъде с административни мерки не са задържани цените – обратно, предизвикана е спекула. С административни мерки вероятният изход за много от предприятията ще бъде преминаването им към сивия сектор, за други – тъмния сектор, а една голяма част ще си заминат. Административните мерки, ако бяха част за управление на икономиката, социализмът щеше да оцелее, нямаше да се провали.” 

Това заяви Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) пред Bloomberg TV. 

Симеонов отбеляза, че държавата все повече се намесва в отношенията работодател-работник. И се обезсмисля съществуването на профсъюзите при условия на административно определяне на голяма част от нещата, които са в социалния сектор. 

Той подчерта, че ниската работна заплата у нас в сравнение със средното европейско ниво се дължи на ниската производителност. И коментира възможността нивото на минималната работна заплата да се определя по механизъм, според който тя да е 50% от средната работна заплата. 

„Средната заплата е разтегливо понятие. В момента минималната работна заплата е 50% само от средната заплата в София и още няколко региона. От заплатите в Кюстендилския регион, например, е 70% и повече над очакваната средна работна заплата,“ посочи Симеонов. 

Председателят отбеляза, че в Европейския съюз „има десетки политици, които да говорят, че минималната работна заплата трябва да се вдигне на такова равнище, че да осигурява добър начин на живот.” По думите му, така се отрязва пътят на всякакъв натиск – а този натиск е в положителна посока, работниците да повишават своята квалификация и своята производителност. 

Симеонов коментира и държавните компенсации за бизнеса на фона на обвиненията, че компаниите не ги връщат обратно към хората. Той посочи, че заради високите цени на енергията бяха отнети огромни средства (от бизнеса) и то от държавни фирми. Симеонов обясни, че с една трета от свръхпечалбите се посрещнаха всички компенсации за високите цени на тока. 

По думите на председателя на Палатата компенсациите за електроенергия трябва да са валидни за всички компании – независимо от размера им. Според него те трябва да останат в сила, „докато основните чуждестранни партньори на България правят същото в своите страни“. 

Симеонов отбеляза и, че технологиите и дигитализацията на бизнеса са голяма ниша, която трябва да се запълни у нас на фона на недостига на квалифицирана работна ръка. 

„Иновациите са спасителният път за всяка една фирма – не само в България, а и в света, защото те решават въпроса с недостига на кадрите… Който не подценява иновациите ще има бъдеще,“ подчерта председателят. 

Той добави, че страната ни трябва да улесни условията за бърз внос на работна ръка. Според него развитието на образователната ни система също би привлякло студенти, които после могат да останат да работят у нас. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *