ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Цената на газа падна три пъти през зимата

природен газ

Цената на газа в Европа падна три пъти през зимата до около 515 долара за 1000 кубически метра. м, според данни на лондонската борса ICE. Един от основните фактори за този спад е необичайно топлата зима и високата запълненост на газовите хранилища.

Ако на 30 ноември фючърсите на газ се търгуваха за около 1550 долара за 1000 куб.м. м, след което на 28 февруари търговията затвори на 515 долара – три пъти по-ниска спрямо началото на зимата. Най-силен спад беше наблюдаван на 28 февруари, когато цената на газа падна до 505 долара за първи път от края на август 2021 година.

Средната цена на газа в Европа през декември е била около 1272 долара за 1000 кубически метра, през януари – 712 долара, а през февруари – вече около 583 долара.

Причини за поевтиняването през зимата

Бързото поевтиняване на природния газ се дължи на много топлото време в региона през настоящия отоплителен сезон. Ако в средата на декември температурите бяха за кратко под климатичната норма, то след това в Европа дойде затопляне, което поддържа температурите.

В допълнение, делът на вятърното производство в производството на електроенергия в ЕС беше на високо ниво през декември и януари. А на 15 януари тя дори достигна рекорд за цялото време на наблюдение – 35,4 процента.

Освен това запасите в съоръженията на подземните газови хранилища в ЕС са на исторически максимум за това време на годината. Сега ПГХ в Европа са запълнени на 61,65 процента (с 21,61 процентни пункта по-високо от средното за тази дата за последните пет години), съдържат 66,94 млрд. куб. м газ. От “Газпром” обаче предупредиха, че дори близките до максималните газови запаси в ПГХ в големите европейски страни не им гарантират надеждно преминаване на есенно-зимния период. Натоварването на съоръженията за ПГХ в Европа през тази зима е по-високо от предишни години поради промени в логистиката и източниците на доставка на газ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *