ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Ще следят как се реализират учениците с професионално образование

Правителството възложи на Икономическия и социален съвет (ИСС) да разработи становище за необходимите изменения и допълнения на Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО). 

Промените са необходими във връзка с изпълнението на стратегическите приоритети и ангажименти за реформи по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Част от утвърдените вече концептуални предложения за промени са насочени към оценяване на професионални знания, умения и компетенции, входящо и изходящо образователно и квалификационно равнище за придобиване на професионална квалификация за лица, навършили 16 години. Предвиждат се и изменения в държавните образователни стандарти, както и ще бъде въведена система за проследяване на реализацията на завършилите професионално образование и обучение. 

От Министерски съвет предвиждат да актуализират на всеки три години два типа списъци – на защитените специалности, и на професиите, при които има недостиг на работна ръка.

Във връзка с измененията в Министерството на образованието и науката е създадена работна група с представители на изпълнителната власт, бизнеса, неправителствения сектор, работодателските организации и експерти от различни области. До два месеца се очаква становището на ИСС, което ще подпомогне процеса на формулиране на политики и ще допринесе за усъвършенстване на нормативната уредба.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *