ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Явор Гечев: Има тежки аномалии в цените на храните

Явор Гечев

Секторът с храните не се държи адекватно по отношение на ценообразуването. Това обяви земеделският министър Явор Гечев в интервю за БНТ.

Той посочи, че емблематичният пример е млякото. Изкупната му цена е 85-90 ст., след това то минава през преработка, слага се в шишетата, пастьоризира се и до магазина стига на цена към 1.30 лева. След това обаче по необясним начин то се продава за 3.50 лева.

„Това са тежки аномалии в цените. За тях имаме и много сигнали. Нека хората да продължат да ги подават“ призова Явор Гечев.

Той отчете, че подаването на сигнали е много важно, тъй като 40% от бюджета на всяко българско семейство отива за храни.

Гечев изтъкна, че правителството е положило усилия за успокояване на производството, включително компенсации за тока и газа, и заради това отчита спад на цените в другите сектори, различни от храните.

Министър Гечев бе категоричен, че държавата няма да се откаже от борбата със спекулата. Тя ще продължи с дългосрочните си усилия за борба с високите цени на щандовете и прекалените надценки по веригата производител-търговец.

Гечев коментира и проблема с производството на розово масло у нас, след като стана ясно, че е подготвян регламент на Европейската комисия, който определя етеричните масла като химични продукти.

Той бе категоричен, че държавата ни е твърдо против приравняването на естествените етерични масла към химични продукти.

„Ние сме най-големият производител на розово масло, формирайки над 50% от пазара в световен план. Ние сме еталон за качеството на розовото масло“, подчерта Гечев и уточни, че нямаме друг сценарий освен да не се примирим с Регламента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *