ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

20 фирми ще участват в европроект на БТПП за енергийна ефективност

фотоволтаични системи соларни панели зелена енергия ток

От началото на тази година Българската търговско-промишлена палата започна работа по нов проект EnergyEfficiency4SMEs*, чиято главна цел е оптимизиране на енергийната ефективност на малките и средни предприятия в три обособени сектора: хранително-вкусова промишленост, производство на метални изделия, ресторантьорство и хотелиерство.

На 26 и 27 януари работодателската организация ще участва в първата работна среща по проекта в Брюксел, Белгия, по време на която ще бъдат обсъдени предстоящите приоритетни задачи за реализиране, уточниха от палатата.

Първият етап на изпълнение включва проучване, анализ, систематизиране и оценка на добри практики в сферата на енергийната ефективност. Успешни примери, свързани с намаление на потреблението на енергия, подобряване на производствената дейност, използване на възобновяеми енергийни уреди и инсталации, изграждане на системи за енергиен мениджмънт и други, ще бъдат представени на фирмите, заявили интерес да участват в дейностите по проекта.

Същинската фаза на проекта ще включва енергиен одит /ЕО/ на малките и средни предприятия, които искат да намалят енергийните си загуби и едновременно с това по-ефективно да използват енергопотреблението си. Планира се 20 малки и средни предпритяия да преминат през безплатни енергийни обследвания, в резултат на което за всяка една фирма ще бъдат изготвени препоръки за подобрение на енергийния й статус.  Проектът ще идентифицира и фирми, преминали вече през енергиен одит и постигнали успехи при оптимизиране на техните енергийни индикатори, които ще послужат като успешни модели за подражание.

Събраните успешни практики, както и разписаните мерки за подобрение на енергийната ефективност ще бъдат налични в онлайн платформа, където ще се качват всички резултати по проекта. Платформата ще бъде разработена през следващите няколко месеца.

*Проектът се съфинансира по програма LIFE. Водещият партньор е ЕВРОПАЛАТИ. В консорциума участват 24 търговски палати и енергийни агенции от Австрия, Белгия, България, Германия, Естония, Испания, Италия, Кипър, Малта и Франция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *