ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

500-милиардната мечта на принц Салман

свят

Саудитска Арабия ще задели 300 млрд. риала (80 млрд. щ. долара) за инвестиционен фонд, свързан с водещия мегапроект Neom на престолонаследника на кралството. Плановете са дружеството да влага средства в компаниите, които се съгласят да работят там. Инвестиционният фонд Neom ще има потенциал да нарасне до 400 млрд. риала, съобщи на репортери в Джеда на 25 юли принц Мохамед бин Салман. Той за първи път разкри и подробности за идеята си как точно ще финансира Neom – един от най-големите и най-сложни строителни проекти в света.

Първата фаза, която трябва да приключи до 2030-а, ще струва 1.2 трлн. риала, като почти половината от тях ще бъдат изплатени от саудитския държавен фонд, поясни престолонаследникът. Официални представители на правителството ще се постараят да набавят останалите 600 млрд. риала от други държавни фондове в региона, от частни инвеститори в Саудитска Арабия и зад граница, и от първоначална публична оферта на акции на Neom на саудитската фондова борса.   

Амбициозната ни цел е да наредим кралството сред първите три най-големи фондови борси на планетата, каза принц Мохамед и допълни, че очаква първоначалната емисия на акции да стане през 2024-а и да повиши пазарната капитализация на саудитското тържище с над 1 трлн. риала. На официалната изява на престолонаследника на 25 юли са присъствали глобални инвеститори, между които основателят на "Бриджуотър асошиейтс" Рей Далио, Тим Колинс на "Рипълуд", саудитският принц Алуалид бин Талал и кувейтският милиардер Мохамед Алшая.  

Обявеният през 2017-а Neom е план на принц Салман да превърне пространство от пустинята с площта на Белгия във високотехнологичен регион. Той ще е тестови "полигон" за нови технологии, които биха могли да променят живота на хората, да привлекат чуждестранни инвестиции и да диверсифицират зависимата от износа на суров петрол икономика на Саудитска Арабия. Днес, пет години по-късно, Neom все още се натъква на множество спънки, голяма част от които възникват от трудностите за осъществяване на грандиозните и непрекъснато променящи се идеи на престолонаследника, твърдят настоящи и бивши служители.  

Последното му официално изявление от 25 юли е в рамките на Neom да се построят сгради близнаци на площ от над 100 км и в тях да се създаде град, в който да живеят 9 млн. души. Принцът е споделил пред репортерите, че планът му за обновяване на Саудитска Арабия включва и увеличение на населението й от около 34 млн. души в момента до 50-60 млн. до 2030-а. Половината от тях ще са чужденци, допълнил престолонаследникът, спрямо сегашния баланс около една трета задгранични граждани и две трети саудитци. При това положение столицата на кралството Рияд ще се пренасели, но "Neom ще приюти 10 млн. жители". Целта на принц Мохамед е до 2030-а 1.5 млн. души да живеят в "Линията" – сградите близнаци, и броят им да достигне 9 млн. до 2045-а. Neom ще започне да набира потенциални инвеститори до края на тази година. 

Кралството планира също да инвестира в съседен Египет, за да приключи проекта, включително в туристическата зона на Шарм ел-Шейх, която се простира на крайбрежието на Червено море срещу Neom

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *