ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Още близо 860 000 лeва за деца без място в детска градина

детска градина

Още 859 011 лв. ще изплати държавата на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина, реши правителството. 854 175 лв. ще бъдат преведени на Столична община, а 4836 лв. на община Пловдив.

С това решение се компенсират разходи за отглеждане и обучение на децата от 1 ноември до 31 декември 2022 година. За този период броят на децата, чиито родители в София ще получат компенсации, е 1076. В Пловдив ще се изплатят компенсации за седем деца.

Право на компенсация от държавата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в 1-ви клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали, и за тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или училище.

С друго свое постановление Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер на 686 650 лв. С предоставянето на допълнителните средства ще се осигури компенсиране на разходите за месец декември 2022 г. за отглеждане, възпитание и обучение на деца, които не са приети поради липса на места в общински детски ясли и в яслени групи в държавни и общински детски градини. С постановлението се изменя ПМС № 231 от 2022 г., за да може родителите на деца, родени между месеците януари и август 2020 г., да ползват компенсации за разходите за отглеждането, възпитанието и обучението на децата до 1 септември 2023 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *