ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

„Агрия Груп“ търси възможностите на пазара на биоетанол

пазари

Варненският холдинг „Агрия Груп“ АД е отправил оферта за придобиване на собствеността върху 441 866 броя обикновени поименни безналични акции с право на глас, представляващи 100% от капитала на “Алмагест“ АД. Приключването на сделката е потвърдено от притежателите на тези акции.

Покупко-продажбата е резултат от осъществени проучвания и предварителни преговори между „Агрия Груп“ и собствениците “Алмагест“, обявиха от купувача.

“Алмагест“ развива дейност в областта на съхранението, преработката на зърнени култури (царевица и пшеница) за производство на биоетанол, ползван като заместител на бензиновото гориво в двигателите с вътрешно горене и за хранително-вкусовата промишленост и в областта на търговията със зърнени култури и произведен от тях етанол. Производството и търговията със зърнени маслодайни култури и растителни олиа са в обхвата на направленията от дейността на „Агрия Груп“, като част от бизнес модела на холдинга.

Инвестицията в придобиването на акциите от капитала на “Алмагест“ предпоставя потенциал за пазарно присъствие на варненския холдинг на пазара на възобновяеми енергийни източници (биоетанол), денатуриран етанол и DDGS. Покупката позволява и разгръщане на регионалното позициониране на компанията в различни региони на страната и за бизнес практики на синергия с останалите направления от дейността на дружествата от холдинговата структура.

Една подобна инвестиция би довела до дългосрочна сигурност и устойчивост на бизнес модела на компанията, до по-добра ритмичност на паричните потоци и добавяне на стойност на групово ниво, паралелно с инвестициите в агросектора и търговията със зърнени култури, коментират от агрохолдинга.
След успешно финализиране на преговорите и овластително решение от корпоративното ръководство на „Агрия Груп“ ще бъде приключена сделката.
Евентуална бъдеща покупка би подкрепила изпълнението на част от инвестиционната програма на холдинга в направление подсигуряване на присъствие на „Агрия Груп“ на пазара на възобновяеми енергийни източници, което е в обхвата на направленията от дейността на холдинга, в съответствие със стратегията за развитие в дългосрочен план. Обединяването на бизнес потенциала на „Агрия Груп“ и на “Алмагест“ би представлявало устойчив фундамент за бъдещо успешно развитие и диверсификация на бизнес направленията, които развива компанията, отбелязват от купувача.

"Агрия Груп Холдинг" развива дейността си в Североизточна България. В структурата си обединява компании, които са специализирани в агропроизводство, търговия със зърнени и маслодайни култури, съхранение, преработка, транспорт и логистика, възобновяема енергия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *