ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Балтийските страни удвоиха покупките на ток от Русия

електроенергия

Латвия, Литва и Естония продължават да купуват произведена в Русия електроенергия и дори са увеличили доставките си през март два пъти в сравнение с януари, съобщава телевизионният канал TV3.

Числата показват, че обемът на покупките е нараснал почти до 600 хил. мегаватчаса въпреки взетото решение от операторите на енергийните системи на трите страни от Прибалтика да въведат ограничения в импорта на електроенергия от Русия.

"За да избяга от зависимостта си от руския внос на електроенергия, в Естония се подготвят да построят малък модулен реактор. Латвия засега няма да се присъедини към този проект, но се проучват  възможностите му", става ясно от съобщението.

Министърът на икономиката на Латвия Янис Витенбергс обаче заяви, че до реализацията на този проект на естонската компания Fermi Energia "все още е много далеч".От компанията Latvenergo коментират, че не се отказват от идеята за строителство на малък реактор, но засега са на етап проучване на това, как атомната енергетика влияе на общия енергиен пазар.

През миналата седмица стана ясно, че Финландия временно е прекратила импорта на електроенергия от Руската федерация. По-рано пък имаше съобщения, че Латвия, без обяснения за причините, е прекъснала покупката на електроенергия от Русия за два дни.

Балтийските страни още през 2019 година решиха да се откажат от вноса на електроенергия от Русия и предприеха стъпки да се включат към мрежата на Европейския съюз през 2025 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *