ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

БАСКОМ с проект за подобряване дигитализацията на бизнесите

Business Tree е поредица от срещи на софтуерния сектор с компании и организации от други сектори с цел да се представят внедрени добри примери

Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/ ще проведе серия от тематични срещи с отделни сектори и цели индустрии – част от българската икономика, за да подпомогне процеса по дигитализацията на компаниите. Инициативата ще осъществи контакт между софтуерни фирми, които предлагат съответни дигитални продукти и услуги, и компании, които търсят подобни решения в своите сфери.

До каква степен концепцията за дигитализация е позната на компаниите? Какви ползи очакват от нея? Кои аспекти на дигитализацията са най-подходящи за съответните фирми? Умната среда и мобилната интеграция на бизнеса ли са най-важните тенденции в дигиталната трансформация? Какви са най-честите проблеми пред внедряването на дигитална стратегия в дадена компания? Кои софтуерни решения са успешно въведени в конкретната сфера и какви са резултатите? Това са само част от въпросите, които ще бъдат предмет на бизнес срещите.

Сред секторите, които са в полезрението на БАСКОМ, са: банки и финанси, образование, здравеопазване, търговия, туризъм, транспорт, строителство, индустрия и производство, машиностроене, енергетика, системи за сигурност и контрол, земеделие, околна среда и много други.

От асоциацията създават инициативата Business Tree в отговор на ежегодните класации, базирани на Индекса на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото, в които България е трайно на последните места. „Запитахме се защо се получава този парадокс – софтуерната индустрия в България се развива много успешно, имаме чудесни специалисти, силно образование в сферата на информационните технологии, имаме имиджа на качествена софтуерна дестинация, а в същото време сме на опашката по внедряването на цифрови технологии. И ако промяната на застоя в обществената сфера зависи до голяма степен от държавата, то в бизнеса зависи от нас. Амбицията ни е да подпомогнем създаването на силни връзки, за да подкрепим индустриите да достигнат световното ниво на българския софтуерен сектор“, казва Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

Според Марина Шидероф, член на УС на БАСКОМ и инициатор на проекта, софтуерният бранш ще слуша, ще вниква, ще дава идеи и ще показва възможностите на изпълнени вече решения. „Искаме да положим началото на сътрудничества, които да доведат до конкретни резултати“, споделя тя.

Първото публично представяне на Business Tree ще бъде по време на форума DigiPay на 5 октомври в „Интер Експо Център“. Събитието не е избрано случайно. Добрата дигитална симбиоза между софтуерния и финтех секторите дава забележителни резултати в последните години и е доказателство, че масовото навлизане на високите технологии за кратко време може да спомогне за бурното развитие на цял един сектор и да бъде благотворна среда за успех на множество конкурентоспособни финтех компании.

От БАСКОМ са убедени, че добрият пример с финтех сектора може да се превърне в заразителен дори и за най-консервативните бизнеси в България. От асоциацията планират следващите срещи от инициативата Business Tree да бъдат с компании от сферата на образованието и енергетиката.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *