ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

„БДЖ – Товарни превози“ разговоря със Световната банка за инвестиционната си програма

БДЖ - товарни превози - цистерни - товарен влак

„БДЖ-Товарни превози“ ЕООД започва разговори със Световната банка за реализация на инвестиционната си програма за периода до 2024 година. От Министерството на транспорта и съобщенията отбелязват, че държавното дружество ще преговаря за привличане до 400 млн. лв. капитал. Средствата са необходими за придобиване на пет нови електрически и 15 дизелови локомотиви, както и на 600 броя специализирани товарни вагони. Инвестициите в подвижен състав и жп инфраструктура остават основен приоритет на Министерството на транспорта и съобщенията.

Програмата на дружеството предвижда основни ремонти на 10 локомотива и 250 товарни вагони.

В последните години „БДЖ-Товарни превози“ не успява да отговори на изискванията на пазара и има затруднения в изпълнение на графика на превози поради липсата на достатъчно подвижен състав. Средната възраст на електрическите локомотиви в момента е 45 години, а 90 процента от вагоните са доставени преди 40 години. Ремонтната поддръжка пък се извършва главно в локомотивните депа на дружеството, които обаче нямат достатъчен капацитет.

В същото време, обемът на заявките за превоз от „БДЖ – товарни преводи“ се увеличава, но липсата на подвижен състав крие риск от загуба на клиенти и нереализирани печалби.

Очаква се с новите вагони и локомотиви „БДЖ–Товарни превози“ да се върне на пазара като силен конкурентоспособен играч, след като в последните години загуби доста от своя пазарен дял.

Според мениджмънта на дружеството, с модернизирането на локомотивния и вагонен парк ще могат да бъдат изпълнени превози на товари, които само за първата година ще донесат около 28 млн. лв. приходи. Прогнозите са, че от втората година ще бъде генерирано допълнително по още 5 процента увеличение на приходите. Това предполага инвестицията от 400 млн. лв. да се изплати за срок около 11 години.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *