ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Белият дом прекратява “дежурните” обезщетения срещу наводнения

САЩ - наводнения - дежурни застраховки

Администрацията на американския президент Джо Байдън предлага мащабно преразглеждане на практиката да се правят застраховки срещу наводнения. Това ще отмени досегашните ангажименти на правителството да застрахова новопостроени домове в райони с чести наводнения и ще намали броя обезщетенията, редовно изплащани на едни и същи собственици. Задълженията на Национална програма за застраховане от наводнения към Министерството на финансите надхвърлят 20.5 милиарда долара, защото от десетилетия въпросните собственици умишлено отказват да полагат дори минимални грижи за опазване на т. нар. прокълнати имоти.

Администрацията на Байдън смята да прокара федерален закон, според който купувачите и наемателите на жилища задължително трябва да бъдат информирани за предишни наводнения на имотите. Затяга се и застрахователният режим на търговските сгради в районите със системни наводнения, независимо от годината на строителството.

Законодателният пакет е в обем от 104 страници и вече е разпратен до комисиите в Конгреса. Този акт представлява най-драматичния опит за преструктуриране на Националната програма за застраховане от наводнения (National Flood Insurance Program – NFIP) от времето на нейното създаване през 1968 година. Тя

обхваща около 5 милиона имота,

които или ежегодно, или през година и половина-две най-много, "потъват" под вода. 

Според критиците на програмата, от съществуването й има само вреди. От една страна, задължението на държавата да изплаща щетите от бедствията за сметка на федералния бюджет, насърчава строителството в проблемните райони. А от друга – учи собствениците им да на безхаберие, т.е. позволява им да не полагат абсолютно никакви грижи за обезопасяване на т. нар. прокълнати имоти.

Прогнозите са, че планираното преструктуриране на NFIP може значително да забави развитието на крайбрежните райони, като постави ограничения на местните собственици да застраховат новопостроените си имоти, за които е известно, че са изложени на риск от наводнения. За екипа на Байдън е важно да стане ясно, че гражданите ще могат да застраховат имотите си срещу наводнения, ако те се намират в чувствителни зони. Но ще трябва да направят това при частни застрахователни компании, където застрахователните полици са по-скъпи. Другата опция пред тях е да не се застраховат изобщо.

„Решението на администрацията на Байдън означава, че федералната субсидия за ново строителство се прекратява“, обяви Крейг Фугейт, бивш директор на Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (FEMA), която управлява застрахователната програма. Той обаче подкрепя предложението и е категоричен, че резултатите ще са

застрахователни премии с по-точно отразяване на рисковете от наводнения.

„Оставете частния сектор да направи своята оценка на риска и той да предлага на пазара подобен тип застраховка. Ако вие не можете да си позволите да се застраховате при частниците, това означава, че може би не трябва да строите на това място. Ако наистина сериозно сте решили да се справите с въздействията върху измененията на климата, трябва честно да оцените риска“, коментира Фугейт.

Той подкрепя и предложението търговските сгради да не бъдат поставени под специална защита, когато става въпрос за застраховки при риск от наводнения. И поставя щекотливия въпрос „Когато говорим за търговски сгради, защо ние като данъкоплатци, трябва – например – да поемаме риска, че централата на Amazon ще бъде наводнена?

Най-голямата промяна, предлагана в пакета, е да отпадне практиката за обезщетяване на онези собственици на имоти, които най-често подават искове. Причината – досега няма собственик на имот, на когото да е била отказана застраховка срещу наводнения. Изплатени са

милиарди долари по искове за редовно наводнявани имоти.

Това води до тоталното безхаберие на собствениците – те просто не желаят да полагат никакви усилия за опазване на домовете си от наводненията, защото… федералните власти ще им платят.

„Наличието на застраховка от наводнения създава морален риск – се казва в мотивите на законопроекта. – NFIP трябва по-добре да реагира, когато един собственик й изпраща множество искове за покриване на щетите от наводнения. Ето защо NFIP няма да покрива щетите върху имоти, за които вече са изплатени поне четири обезщетения, всяко от които с минимален размер от 10 000 долара".

Още през 90-те години на миналия век е имало опити собствениците на „прокълнатите имоти" да бъдат вкарани в правия път. Вариантите са били два – или ги продават с цел да бъдат разрушени, или са били обезопасявани чрез специални защитни конструкции. Ефектът от начинанието обаче е бил повече от незадоволителен и затова то постепенно е било забравено.

Според Джоел Ската – адвокат, отговарящ за Програмата по климата в Съвета за защита на природните ресурси, един от основните проблеми с наводненията в Съединените щати е

липсата на прозрачност по отношение на риска от наводнения.

От FEMA ще настояват окръзите и общините, които участват във Федералната програма за застраховане от наводнения, задължително да разкрият какви са рисковете от природни бедствия на тяхна територия и какви политики провеждат за ограничаване на щетите. И Ската, и Леман, смятат, че законодателният пакет – специално в частта му за подробното информиране за наводненията – ще получи подкрепа в Конгреса.

Според Леман на уебсайтовете за недвижими имоти са започнали да публикуват информация за риска от наводнения. "Тази информация става все по-достъпна, като е без всякакво съмнение, че всеки потенциален собственик на жилище трябва да знае какви са рисковете имотът му да бъде наводнен."

Чрез законодателния пакет, президентската администрация ще настоява Конгреса да опрости

дълга на NFIP към Министерството на финансите от 20.5 млрд. долара

и да създаде програма за субсидии, която да помогне на домакинствата с ниски и средни доходи да сключват застраховки срещу наводнения.

По програмата NFIP бяха заети пари на данъкоплатците, след като ураганите Харви, Ирма и Мария причиниха опустошителни наводнения през 2017 г., а на нея не й бяха останали резервни средства, с които да покрива застрахователните искове. От президентската администрация обявиха, че дългът е толкова голям, че е „отвъд всякакви възможности на притежателите на полици в NFIP да го изплатят“. Реално те са принудени всяка година да плащат на Министерството на финансите сумата от 400 милиона долара годишно и то само под формата на лихва.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *