ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Бизнесът иска да получи спешно компенсации за цените на тока

ток

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява в писмо до премиера Гълъб Донев служебният кабинет спешно да приеме постановление, с което да продължи компенсациите за високите цени на тока през месеците октомври, ноември и декември. "Евентуално забавяне на подобно решение ще доведе до тежка ликвидна криза в огромната част от небитовите потребители на електроенергия, с краен ефект – спиране на производства и съкращаване на работни места. На фона на продължаващите серия от кризи, българският бизнес не е в състояние да понесе пореден ценови удар. Припомняме, че в групата на небитовите потребители, освен предприятията, са и всички обществени институции – болници, училища, детски градини, музеи, театри, общински администрации", изтъкват от бизнеса.

Работодателските организации искат още в изготвяния в момента проект на държавния бюджет за 2023 г. да бъдат предвидени средства за продължаване на програмата за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия и след 1 януари 2023 г., като се подготвят изменения в Закона, за да може да се ползват като източник, наред с Българския енергиен холдинг, и неочакваните печалби при електропроизводството и в частния сектор.

От АОБР обръщат внимание, че компенсациите не са "помощи", а връщане на надвзетото от предприятията, в резултат от изкривения пазар. Асоциацията, "чиито членове създават 86% от БДС и дават работа на 82% от наетите в България, няма да се поколебае да използва всички законни средства, за да се противопостави на прекратяване или забавяне на програмата за компенсиране. Тя не ползва средства от държавния бюджет, а нейното прекратяване или влошаване на условията би обрекло огромна част от българските предприятия", се изтъква в писмото.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *