ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Бойко Таков: Еврозоната трябва да влезе в дневния ред на МСП

Тази седмица ще остане в хрониките на историците, описващи пътя на България към еврозоната с мащабната бизнес конференция в Sofia event center, която мина под надслов "България в еврозоната – предимства и възможности".

Бойко Таков, eдин от участниците в нея, който е директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия подчерта, че тези организации са гръбнакът на икономиката и те трябва да бъдат убедени в ползата от членството в еврозоната.

Според Таков обаче в техния дневен ред са съвсем други проблеми – липсата на кадри, достъпът до финансиране, липсата на регулярност при европрограмите, която пречи на устойчивостта.

"Ето, сега ще имаме мярка за фотоволтаици и това е страхотно. От нея ще се възползват групи от компании, но какво ще стане през следващите години? Трябва да се търси държавна политика, която гарантира устойчивост, така че по пътя си на растеж компаниите да знаят какво ги очаква и какви инструменти да използват", посочи Таков. Според него членството в еврозоната не се възприема като заплаха, тъй като така или иначе икономиката ни е "привързана" към еврото и търговията, която бизнесът осъществява, – и внос, и износ, е основно в евро. От друга страна обаче трябва да се положат повече усилия за информиране на сектора, тъй като само има предположения, че с влизането в еврозоната обменният курс ще бъде запазен, както е в момента.

"Дали ще обеднеем или ще забогатеем, зависи от нас, от нашите предприемачи, от нашата икономика и от нашите политици, които взимат решенията. Но трябва да убедим малките и средните предприятия за ползите от еврото – те представляват 98% от нашата икономика, като 90% от тях са микропредприятия и именно към тях трябва да насочим усилията си за по-голяма информираност", категоричен бе Таков.

Той приветства тезата, изразена от бившия финансов министър Милен Велчев, че влизането в еврозоната, както и присъединяването ни към Шенген и към ОИСР са стъпки, които трябва да се разглеждат кумулативно и съвкупно, защото те в комплект ще издигнат икономиката ни на едно по-високо ниво.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *