ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Борис Велчев ще е председател на УС на Балканската асоциация икономическите университети

Борис Велчев

Ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) проф. Борис Велчев беше избран за председател на Упревителния съвет на учредената Балканската асоциация на икономическите университети. Тя се създава по инициатива на висшето училище и обединява университети от България, Северна Македония, Турция, Албания, Черна гора и Косово.

За заместник-председател беше избрана проф. Биляна Пулеска от АУЕ-ФОН. Офисът на асоциацията ще бъде във ВУЗФ. Асоциацията е отворена за присъединяване на университети от всички балкански държави.

Целта на Балканската асоциация на университетите по икономика е да създаде условия за сътрудничество и обединяване на съвместни усилия при предоставяне на образователни услуги в сферата на висшето образованиe, науката и обучението.

Сред основните й задачи ще бъде синхронизиране на програмите по икономика с цел улесняване на взаимното признаване на дипломи и периоди на обучение; мобилност на студенти, преподаватели и административен състав по програма "Еразъм+", както и в рамките на други програми за мобилност. Предвижда се разработване и въвеждане на съвместни бакалавърски и магистърски програми, включително чрез изграждането на междууниверситетски консорциуми; както и засилено сътрудничество при обучението на докторанти и при реализиране на процедури за придобиване на научна степен "доктор на науките". Ще се търсят възможности за съвместни научно-приложни изследвания и разпространяване на резултати от проведени научни изследвания; сътрудничество по европейски проекти; организиране на съвместни научни събития, конференции и други.

"Изключително се радвам, че днес слагаме начало на тази асоциация, която обединява икономически университети от Балканския регион. Вярвам, че обединените усилия за създаване на устойчива среда за висше образование, наука и академичен обмен, ще допринесат за икономическото развитие на нашия регион и в частност на висшето образование в областта на икономиката", отбелязва ректорът на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев.

Споразумението за учредяване на Балканската асоциация на икономическите университети е подписано от ректорът на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев, проф. д-р Биляна Пулеска, ректор на АУЕ-ФОН, Скопие, проф. д-р Павло Конго, ректор на Албанския университет, Тирана, проф. д-р Саво Маркович, ректор на Mediterranean University, Подгорица, проф. д-р Шемседин Вехапи, зам.-ректор на AAB College, Косово, проф. д-р Ерхан, президент на Университета Алтънбаш, Истанбул.

Балканската асоциация на икономическите университети подготвя съвместно организиране на международната конференция "Икономика на бъдещето", която ще се проведе в София в периода 19-21 април 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *