ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

БТПП работи с полска регионална палата по нов европейски проект

пазари

Българската търговско-промишлена започна работа по нов европейски проект, изпълняван съвместно с Търговско-промишлена палата на Бялисток /Полша/. Основната му цел е организиране на обучения/семинари като част от Академия за професионално обучение и саморазвитие, уточниха от работодателската организация. Академията ще се насочи към разширяване на уменията и предоставяне на нови знания в областта на нови пазари, опознаването на условията за работа на полския и българския пазар, както и използването на информационните технологии за получаването на новите знания.

Обученията са насочени към компании от България и Полша с техните ръководители и служители без ограничения за сектор на икономическо въздействие.

По време на първото събитие по проекта, изпълняван по програма Еразмус +, Габриела Димитрова, директор Международно сътрудничество и межуднародни организации, е направила презентация на дейностите на БТПП в посока съдействие на българските компании за интернационализация.

Йордан Драганчев, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на България в Полша, представи информация относно състоянието на търговско-икономическите отношения между двете страни.

Председателят на ТПП в Бялисток Витолд Карчевски е потвърдил желанието на регионалната палата да разширява двустранното икономическо сътрудничество.

Като цяло стокообменът между България и Полша се характеризира със стабилни нива

при постоянни стокови групи и позиции, и с устойчив растеж през последните години. През 2013-а търговията премина и границата от един милиард евро.

През миналата година български фирми са изнесли за Полша стоки за 1.72  млрд. лева, като повишението спрямо пандемичната 2020-а е с 26.3 процента. Вносът пък се е увеличил с 23.1% и е в размер на 4.45 млрд. лева, което означава, че търговското салдо е отрицателно за България.

През първия месец от тази година положителната тендеция продължава. Експортът ни расте с 26.7%, а импортът е с двойно по-висок ръст – 51.8 процента.  Перспективите за развитие на двустранните отношения имат добра основа като погледнем числата от националната статистика. От началото на тази година расте броят на полските бизнесмени, които са пътували до България. През януари у нас са били 885 човека, през февруари – 816, а през март – 1697 поляци.

От икономическото министерството съобщиха, че съществуват възможности за подобряване на съществуващата стокова структура на стокообмена чрез увеличаване дела на редица изнасяни от нас: вина и вермути, медикаменти;, замразени плодове и зеленчуци и доматен концентрат.

Заедно с това съществуват и други групи стоки с потенциал за реализация в Полша. Сред тях са манганова  руда, бентонит и перлит, калцинирана сода, билки и бяло саламурено сирене.

По данни на БНБ към края на юни 2021 г. преките полски инвестиции в България са в размер на 296 млн. евро. Фирмите от тази страна проявяват интерес към инвестиции в енергетиката (топлоелектрически централи) и в малки и средни предприятия.

Полските туристи са една от най-големите групи, на които през последните години разчитат българските курорти. Преди пандемията, например, у нас почиваха над 420 000 гости от тази страна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *