ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Булгаргаз” иска поскъпване на синьото гориво с 54% от 1 август

Природен газ - цени - 27 юли

"Булгаргаз" иска шоково поскъпване на природния газ от 1 август (понеделник). От държавната компания са внесли искане за увеличение на цените с над 54% – до 286.84 лв./мвтч. Припомняме, че цената на синьото гориво за юли бе 186.17 лв./мвтч и бе определена от КЕВР. В момента обаче новото предложение на държавния монополист няма от кого да бъде одобрено в близко време. Причината е, че Комисията за енергийно и водно регулиране още доста дълго ще е без председател, а без нея новата цена няма как да влезе в сила.

Според теорията и практиката, топлофикациите и газоразпределителните дружества засега се отървават само с лек уплах и много административни главоблъсканици. Причината е, че те купуват синьо гориво от „Булгаргаз“ и плащат по цени, определени от КЕВР. С други думи – докато регулаторът не се сдобие с нов титулярен председател или "някой" не върне Иван Иванов на бойния му пост, този тип потребители ще си карат по досегашния ценоразпис, каквото и да му струва това на "Булгаргаз".

За бизнеса и индустрията обаче ситуацията е повече от критична, защото цените се формират на свободния пазар, въпреки че „Булгаргаз“ е основен играч и в този сегмент. Тоест – бизнесът може да се готви за рязко поскъпване на синьото гориво в "обещания срок" 1 август.

"Новината си е истински шок и затова подготвяме становище по искането на „Булгаргаз“. То оказва влияние върху редица фактори, например – при складирането на газ в газохранилището „Чирен“. И затова потърпевши сме всички", коментираха запознати пред „БАНКЕРЪ“. Според тях бизнесът ще пострада много сериозно и от шоковите цени на електроенергията на сегмента „Ден напред“. Колкото до ситуацията в другия сегмент – „В рамките на деня“, там нещата отдавна са прехвърлили границите и на нахалството, защото цената е 913 лева за мегаватчас.

Пламен Симеонов

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *