ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

България и Индия с бъдещо технологично партньорство

„Нищо, че ние сме младо министерство, защото сградата, в която се помещаваме, е стара и историческа, затова гледаме през историята с поглед в бъдещето.“ 

Това заяви министърът на електронното управление Георги Тодоров в началото на срещата си с посланика на Индия в България – Санджай Рана. 

Посланик Рана подчерта, че между двете страни има много възможности за сътрудничество, съвместна работа и обмяна на опит в сферите на електронното управление, изкуствения интелект, блокчейн технологиите и киберсигурността. Санджай Рана заяви своето желание Индия да се поучи от българския опит в изброените сфери и да го приложат в своята страна. 

Министър Тодоров подчерта, че за България Индия е приятелска страна и Министерството на електронното управление (МЕУ) е отворено за подобно сътрудничество, което ще е от полза, както за България, така и за Индия. 

Рана отбеляза факта, че в Индия един от най-големите доставчици на интернет е българска компания. Той постави въпроса за възможностите за съвместна работа в областта на електронното здравеопазване и данните. Тодоров изрази готовността на МЕУ да предостави своя опит относно разработените и внедрени електронни услуги в образователната система у нас, както и останалите електронни услуги, които използват българските граждани.  

И двете страни бяха категорични, че активното сътрудничество би могло да започне възможно най-скоро, тъй като Рана запозна министър Тодоров с индийската програма за млади професионалисти. В рамките на програмата желаещите могат да посетят Индия, където да преминат обучения в различни области, включително технологични, както и в сферата на цифровизацията. И двете страни са категорични, че това е един добър начин за обмен на знания между двете страни. 

Министър Георги Тодоров връчи на Санджай Рана първото в Европа пощенско-филателно издание на тема „Киберсигурност“. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *