ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

България ще инвестира близо 3 млрд. лв. в иновации за бизнеса

Пари

В следващите пет години в развитието на българския бизнес ще бъдат инвестирани почти три милиарда лева по новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“. Тази седмица тя ще бъде изпратена за финално одобрение от Европейската комисия. Очаква се изпълнението й да започне в края на 2022 година. Програмата е продължение на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и ще се изпълнява от Министерството на иновациите и растежа.

Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ ще осигури подкрепа най-вече на микро-, малките и средни предприятия. Ще бъдат подпомогнати високотехнологични стартиращи компании, както и такива в различни етапи на развитието си. Заедно с това ще се стимулират партньорства между малки и средни предприятия и големи дружества за разработване и внедряване на нови технологии и иновации.

Българският бизнес ще може да използва както безвъзмездна помощ, така и финансови инструменти.

Съотношението на двата вида финансиране по Програмата е почти 50:50. За първи път ще бъде използвана и комбинирана форма с финансов инструмент и грант. Такава ще бъде прилагана, например, по специфичната цел „Насърчаване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите парникови газове“. По нея микро-, малки, средни и големи предприятия ще могат да подобрят енергийната си ефективност след направен енергиен одит и да станат по-енергийно независими.

Основните приоритети на програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Инвестициите от първия ще са насочени към научни изследвания и развойна дейност в предприятията, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на фирми от по-високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и други. Ще се насърчава дигитализацията на предприятията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в малките и средни предприятия и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите.

Освен за по-голяма енергийна самостоятелност на фирмите, във втория приоритет –

„Кръгова икономика“,

е предвидено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на нови зелени поточни линии, повишаване на употребата на странични продукти и вторични суровини, подобряване на рециклирането, намаляване на опасните вещества, на отпадъците и други.

Първата процедура по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ ще е с бюджет 127 млн. лв. и ще е насочена главно към микро-, малките и средни предприятия от различни сектори на икономиката. Ще бъде предвидена и възможност за партньорство между малки и средни предприятия и големите компании. Фирмите ще кандидатстват за грантово финансиране за научни изследвания и внедряване на иновативни решения за производствата им.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *