ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Български фирми ще получават газ директно от Азербайджан

Президентство  Азарбейджан Илхам Алиев

Газовата връзка между България и Гърция, която ще бъде открита на 1 октомври, променя решително енергийната карта на Европа. Това заяви президентът Румен Радев на съвместен брифинг с президента на Азербайджан Илхам Алиев, който е на двудневно посещение в София. По думите на Радев интерконекторът дава стратегическо измерение на отношенията между двете страни, както и възможност за първи път да получаваме реално азерски газ. Обсъдено е и някои от българските големи промишлени потребители на газ да получават синьо гориво директно от Азербайджан в замяна на сътрудничество с близки до техния профил азерски компании.

Президентът обяви, че към него е постъпило предложение, подписано от четири междусистемните газови оператора – на България, Румъния, Унгария и Словакия. Те предлагат да транзитират допълнителните количества газ, които подписа като споразумение през юли тази година Илхам Алиев с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Това, което се предлага, е нов подход. Той ще даде възможност вместо да чакаме дълго време и да се инвестират значителни средства в разширяване и модернизация на газопреносната инфраструктура по Южния газов коридор, да можем да пренасяме веднага допълнителните количества газ от Азербайджан, използвайки интегрираните мрежи на тези четири държави", уточни той.

Радев отчете, че официалната визита на Алиев у нас е с двойна символика – извършва се в годината, в която отбелязваме 30 години от установяването на дипломатическите отношения между двете държави, а утре – 1 октомври, ще бъде открита официално газовата връзка с Гърция, която дава стратегическо измерение на сътрудничеството ни.

Илхам Алиев посочи, че с Радев са обсъдили доставките на допълнителни количества газ към България. "Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. С годините Азербайджан се доказа като надежден доставчик и износител на синьо гориво", изтъкна той.  Днес България и Азербайджан са приятели и стратегически партньори, ние взаимодействаме много по-близо, имаме много по-близки отношения, категоричен е той.

Президентът на Азербайджан беше посрещнат от Румен Радев с официална церемония пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Алиев положи венец пред Паметника на Незнайния воин. В рамките визитата си у нас той ще се срещне и със служебния премиер Гълъб Донев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *