ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Цената на газа в Европа превиши 1100 щ.д. за хиляда куб. метра

природен газ

Цената на природния газ в европейските страни премина 1100 долара за 1000 куб. м при търговията  на борсата. Това сочат данните от платформа за търговия ICE.

Повишението на котировките става на фона на спирането на част от транзита от Русия през Украйна през станция „Сохрановка“.
Цената на юнския фючърс на хъба TTF в Нидерландия е достигнала 1124 долара за 1000 куб. м, или 103 евро за МВтч. Цената на суровината на 11 май се повиши с около 4 процента.

На 10 май украинският държавен оператор на газовата мрежа GTSOU съобщи, че от 11 май прекратява транзита на природен  газ към Европа през станция „Сохрановка“. Решението е взето заради това, че компанията не може да контролира пограничната компресорна станция „Новопсков“ в Луганска област. Така че няма да се приема газ от руска страна.

Декларацията за форсмажорни обстоятелства е първата по рода си след започналата на 24 февруари руската военна инвазия в Украйна. Обяснението е, че нахлуващи войски са нарушили операциите в компресорната станция.

Украинската фирма „Нафтогаз“ е уведомила „Газпром“, че в случай на продължаващи доставки на природен  газ на „Сохрановка“, компанията ще намали обема на точките на изход от газо-транспортната система на Украйна.

От изявление от GTSOU става ясно, че временно ще прехвърли капацитет към входната точка "Суджа", за да поддържа транзита на руски газ към Европа.

Ппочти една трета от руския транзит на газ минава през компресорната станция Новопсков по тръбопровода "Союз", който влиза в Украйна на входната точка Сохрановка на границата с Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *