ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ДАНС и разузнаването държат газовата сага под око

природен газ

Шефовете на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Пламен Тончев и Антоан Гечев също се изказаха пред депутатите по едностранното прекратяване на доставката на руско синьо гориво за България.

Коментирайки очевидните мотиви на Русия да прекрати доставките като форма на натиск върху българското правителство заради подкрепата за Украйна, на предупреждение към останалите страни, проверка на реакциите на ЕС, разделение на българското общество и поскъпване на горивото, Пламен Тончев описа и хронологията на случилото се – от указа на президента Путин от края на март за плащане на газа в рубли, до фактическото спиране на договорените доставки в 7 часа сутринта на 27 април. Той разкри размяната на писма между "Булгаргаз" и "Газпром" и опита на "Булгаргаз" да плати за следващата доставка за май в долари, който обаче е неодобрен от "Газпром" на 26 април.

Според агент №1 основните рискове за страната са свързани със спешното намиране на алтернативни трасета за доставка на газ и съответно възможността това да се случи, но на по-високи цени, които в крайна сметка ще засегнат крайните потребители. Тончев посочи, че на 20 май Гърция трябва да се разплати за доставка на газ, но ако откаже плащане в рубли, Русия ще й врътне кранчето и съседна Гърция ще се окаже в нашето положение.

Според Тончев несигурността около газовите доставки би могла да доведе до повишаване на социалното напрежение, до искания и протести от страна българския бизнес за компенсиране, като финансирането на подобни мерки пък ще доведе до увеличаване на външния ни дълг. Тончев обърна внимание и на указ № 252 на Путин от 3 май за санкции към "неприятелските държави", сред които и България. Той се отнася до въвеждане на ограничения и спиране на редица доставки на суровини от Русия, включително и за ядрената енергетика.

Шефът на разузнаването Антоан Гечев пък се спря на ситуацията сред останалите страни членки на ЕС, на които им предстои плащане към "Газпром". Следва да се отчете, че частните компании не са посочени в санкционните списъци. По непотвърдени данни има частни компании, които са открили сметки за плащане на газ в рубли. Унгария вече обяви, че ще плаща в рубли, австрийската OMV също, един германски концерн има плащане в края на май, но води разговори как да стане това, обясни Гечев. Според непотвърдените данни, при липса на общоевропейски подход, гръцките компании ще последват примера на германските и ще платят в рубли. Северна Македония също дава сигнали, че може би ще плати в рубли. Италиански компании имат намерение да действат гъвкаво – хем да плащат в рубли, но без да нарушават обявените от ЕС санкции. Дания, Чехия и Финландия засега твърдо отказват плащане в рубли, френската компания "Тотал" няма необходимост от подобно плащане, тъй като получава втечнен газ от "НОВАТЕК, сочат неофициалните данни на ДАР.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *