ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Дигитализация на плащанията в търговията

дигитализация

В сферата на търговията данните за разплащания са полюсни, сочи анализ на онлайн платформата Paysera България. Въпреки сериозния скок на онлайн продажбите, пазарувайки в интернет, 60% от потребителите избират да платят в брой при доставка, сочи последната справка на Българската Е-комерс Асоциация за 2020 година. Наложеният платеж доминира и през 2019-а, но нарастват с 10% повече – знак, че плащанията се дигитализират с умерен темп.

От друга страна, безкасовото плащане в търговски обекти се засилва, до голяма степен насърчавано от собствениците с цел превенция от разпространение на Covid. Последната статистика на Българската народна банка показва, че само за първата половина на 2021 г. броят на плащанията с карти на физически ПОС терминали надхвърля 109.3 млн. или с над 40% повече спрямо пет години по-рано. В същия период броят на ПОС терминалните устройства у нас расте за сметка на банкоматите (ATM), където се наблюдава спад – признак за понижаващ се интерес към парите в брой. От 2016 г. насам банкоматите в страната се съкращават ежегодно – от 5751 до 5340 през 2021-а. На фона на тези данни, при ПОС терминалите има обратна тенденция – от 86 663 до 108 694 към средата на миналата година. Това е с 25% повече спрямо пет години назад.

Увеличаването на безкасовите плащания

има пряко отражение върху по-добрата отчетност и растежа на бизнесите. Това е и един от механизмите за изсветляването на икономиката – ключов приоритет както за нас, така и за целия финтех сектор. “В дългосрочен план очакванията са този тип плащания да растат не само в частния бизнес, но и в държавната и общинска администрация. Пример за това е приемането на банкови карти, издадени в чужбина, за плащане на административни услуги. Отскоро това вече е възможно в няколко държавни институции“, допълва Мартин Богданов.

Експертите от компанията очакват занапред още повече

да се засилва интересът към иновативните платежни решения у нас.

Пример за това е отвореното банкиране, което се счита за истинска революция в света на финансите. То отваря платежния пазар на ЕС за небанкови дружества и дава възможност на потребителите да плащат директно от бaнĸoвaтa cи cмeтĸa пpи пaзapyвaнe в интepнeт бeз да използват карта или пocpeдниĸ.

Paysera е глобална онлайн платформа, която предлага разнообразни дигитални платежни услуги за физически лица и компании. Дружеството е лицензирано дружество за електронни пари, което предлага платежни услуги в ЕС и се регулира от Централната банка на Литва. 

Компанията стъпва на българския пазар през 2016 г. и е регистрирана в БНБ като чуждестранно дружество за електронни пари, имащо право да предлага услугите си на територията на България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *