ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

До 2028 г. ЕС ще генерира 270 млрд. евро отгоре

Телефони

Европейският съюз очаква да генерира 270 млрд. евро допълнителен БВП до 2028 г. чрез нов регламент за данните. Най-общо се цели отваряне на пазара за информация, генерирана от свързани устройства.  

Новият регламент ще засегне всички производители на умни устройства, предназначени за вграждане в индустриална или потребителска компютърна мрежа (IoT). Те ще трябва да споделят данните, отнасящи се до диагностиката, консумацията на енергия и ефективността на устройствата.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, коментира: "До момента се използват само малка част от промишлените данни, а потенциалът за растеж и иновации е огромен. Новият закон ще гарантира, че промишлените данни се споделят, съхраняват и обработват при строго спазване на европейските правила." 

Обемът на данните непрекъснато нараства – от 33 зетабайта, генерирани през 2018 г., до 175 зетабайта, които се очакват през 2025 година. Към момента 80% от промишлените данни никога не се използват. 

Европейската комисия е на мнение, че новите правила ще предоставят повече информация за възможности за повторна употреба от правителствата и бизнеса, ще подобрят способността за превключване в облак и ще гарантират оперативна съвместимост на данните в Европейския съюз. 

От друга страна бизнес средите имат притеснение, че независимо от мерките за конфиденциалност, няма как една тайна да се опази, ако се сподели на десетки или стотици потребители. За тях остава отворен и въпросът как се прилага споразумение за конфиденциалност с физическо лице, какви биха били техническите средства един страничен човек да бъде спрян да сподели търговска тайна?

Те подчертават, че веднъж разкрита, стойността на търговската тайна се губи. И за търговците е без значение дали после компанията, чиято тайна е разкрита, ще спечели дело или ще получи обезщетение – вредата вече ще е нанесена.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *